Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

22 Φεβρουαρίου 2014

Για την ειρήνη

Η ΕΙΡΗΝΗ δεν μπορεί να έρθει από τον ΝΟΥ γιατί δεν είναι του νου. Η ΕΙΡΗΝΗ είναι το υπέροχο άρωμα της ΗΣΥΧΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. Η ΕΙΡΗΝΗ δεν είναι υπόθεση σχεδίων, διεθνούς αστυνομίας, ΟΗΕ, διεθνών συμφωνιών ή επιθετικών στρατών που παλεύουν στο όνομα της ΕΙΡΗΝΗΣ.
Εάν πραγματικά θέλουμε αληθινή ΕΙΡΗΝΗ πρέπει να μάθουμε να ζούμε όπως ο σκοπός σε καιρό πολέμου, πάντα σε ετοιμότητα και επιφυλακή, με νου έτοιμο και ελαστικό, γιατί η ΕΙΡΗΝΗ δεν είναι υπόθεση ρομαντικών φαντασιών ή υπόθεση ωραίων ονείρων.
Εάν δεν μάθουμε να ζούμε σε κατάσταση επαγρύπνησης από λεπτό σε λεπτό, τότε ο δρόμος που οδηγεί στην ΕΙΡΗΝΗ γίνεται αδύνατος, στενός και αφού γίνει τρομερά δύσκολος οδηγεί τελικά σε αδιέξοδο.
Είναι αναγκαίο να καταλάβουμε, είναι επείγον να ξέρουμε ότι η αυθεντική ΕΙΡΗΝΗ της ΗΣΥΧΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, δεν είναι ένα σπίτι στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε και όπου μας περιμένει χαρούμενη, μια όμορφη κοπελίτσα. Η ΕΙΡΗΝΗ δεν είναι ένα τέρμα, ένα μέρος κλπ. Το να κυνηγάς την ΕΙΡΗΝΗ, να την ψάχνεις, να κάνεις σχέδια για αυτήν, να παλεύεις στο όνομά της, να κάνεις προπαγάνδα για αυτήν, να ιδρύεις οργανισμούς οι οποίοι εργάζονται για αυτήν κλπ, είναι εντελώς ανόητο, γιατί η ειρήνη δεν είναι του νου. Η ΕΙΡΗΝΗ είναι το θαυμάσιο άρωμα της ήσυχης καρδιάς.
Η ΕΙΡΗΝΗ δεν αγοράζεται ούτε πουλιέται ούτε μπορεί να επιτευχθεί με το σύστημα της καταστολής, των ειδικών ελέγχων της αστυνομίας κλπ. Σε μερικές χώρες ο στρατός πηγαίνει στην ύπαιθρο καταστρέφοντας χωριά, δολοφονώντας ανθρώπους και τουφεκίζοντας υποθετικούς κακοποιούς και όλα αυτά υποτίθεται στο όνομα της ΕΙΡΗΝΗΣ. Το αποτέλεσμα παρόμοιας τακτικής είναι ο πολλαπλασιασμός της ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ.
Η βία φέρνει περισσότερη βία, το μίσος φέρνει και άλλο μίσος.
Η ΕΙΡΗΝΗ δεν μπορεί να κατακτηθεί, η ΕΙΡΗΝΗ δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της βίας. Η ΕΙΡΗΝΗ επέρχεται σε μας όταν διαλύουμε το ΕΓΩ, όταν καταστρέψουμε μέσα στον εαυτό μας όλους τους ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ παράγοντες που προκαλούν πολέμους.
Εάν θέλουμε ΕΙΡΗΝΗ θα πρέπει να αντικρύσουμε, θα πρέπει να μελετήσουμε, θα πρέπει να δούμε το ολικό πλαίσιο και όχι μια γωνία του μόνο.
Η ΕΙΡΗΝΗ γεννιέται μέσα μας όταν έχουμε αλλάξει ριζικά με εσωτερική μορφή.
Οι έλεγχοι των συνόρων, οι οργανισμοί για την ΕΙΡΗΝΗ, οι βίαιες καταστολές κλπ, είναι λεπτομέρειες μεμονωμένες, σημεία στον ωκεανό της ζωής, μεμονωμένα τμήματα του όλου πίνακα της ΥΠΑΡΞΗΣ, και ποτέ δεν θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα της ειρήνης σε ριζική μορφή, ολική και οριστική.
Οφείλουμε να κοιτάξουμε τον πίνακα στην συνολική του μορφή. Το πρόβλημα του κόσμου είναι το πρόβλημα του ατόμου.
ΕΑΝ το ΑΤΟΜΟ δεν έχει ΕΙΡΗΝΗ στο εσωτερικό του, τότε αναπόφευκτα η κοινωνία, ο κόσμος θα ζήσει σε πόλεμο.
Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, λυκείων, πανεπιστημίων, πρέπει να εργαστούν για την ΕΙΡΗΝΗ, εκτός αν αγαπούν την ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ και την ΒΙΑ.
Είναι επείγον, είναι απαραίτητο να υποδείξουμε στους μαθητές και μαθήτριες της νέας γενιάς τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, το εσωτερικό μονοπάτι το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει με ακρίβεια, στην αυθεντική ΕΙΡΗΝΗ της γαλήνιας καρδιάς.
Πραγματικά, οι άνθρωποι δεν ξέρουν να καταλάβουν το τι είναι η αληθινή εσωτερική ΕΙΡΗΝΗ και το μόνο που θέλουν είναι να μην τους κόψει κανείς τον δρόμο, να μην τους ενοχλούν, να μην τους εμποδίζουν, ακόμα και όταν αυτοί αναλαμβάνουν για λογαριασμό τους το δικαίωμα να ενοχλούν και να εμποδίζουν και να πικραίνουν την ζωή των ομοίων τους.
Οι άνθρωποι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ την αληθινή ΕΙΡΗΝΗ και το μόνο που έχουν για αυτήν είναι παράλογες γνώμες, ρομαντικά ιδανικά, αντιλήψεις λανθασμένες.
Για τους κλέφτες η ΕΙΡΗΝΗ θα ήταν η ευτυχία του να μπορούν να κλέβουν ατιμώρητα και χωρίς να τους εμποδίσει η αστυνομία. Για τους λαθρέμπορους η ΕΙΡΗΝΗ θα ήταν να μπορούν να βάζουν τα λαθραία τους από όλες τις μεριές χωρίς να τους εμποδίζουν οι αρχές. Για τους εμπόρους η ΕΙΡΗΝΗ θα ήταν να πουλούν ακριβά, εκμεταλλευόμενοι δεξιά και αριστερά χωρίς να τους εμποδίζει κανείς.
Κάθε ένας σχηματίζει στον νου του χιλιάδες ανόητες φαντασίες σχετικά με την ΕΙΡΗΝΗ. Κάθε ένας επιδιώκει να σηκώσει γύρω του ένα εγωιστικό τείχος από ψεύτικες ιδέες, από πιστεύω, γνώμες και ανόητες αντιλήψεις σχετικά με αυτό που είναι η ΕΙΡΗΝΗ.
Κάθε ένας θέλει ΕΙΡΗΝΗ με τον τρόπο του, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, τα γούστα του, τα έθιμα, τις λανθασμένες συνήθειές του κλπ.
Κάθε ένας θέλει να εγκλειστεί μέσα σε ένα προστατευτικό, φανταστικό τείχος, με πρόθεση να ζήσει την δική του ΕΙΡΗΝΗ, την οποία αντιλαμβάνεται λανθασμένα.
Ο κόσμος παλεύει για την ΕΙΡΗΝΗ, την επιθυμεί, την θέλει, αλλά δεν ξέρει τί πράγμα είναι η ΕΙΡΗΝΗ.
Ο κόσμος θέλει μόνο να μην τον ενοχλούν, να μπορεί να κάνει ο καθένας τις διαβολιές του πολύ ήσυχα και με την άνεσή του. Αυτό είναι που ονομάζουν ΕΙΡΗΝΗ.
Αδιάφορο τί διαβολιές κάνει ο κόσμος, καθένας πιστεύει ότι αυτό πού κάνει είναι καλό. Οι άνθρωποι βρίσκουν δικαιολογίες μέχρι και για τα χειρότερα εγκλήματά τους. Αν ο μεθύστακας είναι λυπημένος πίνει γιατί είναι λυπημένος, αν είναι χαρούμενος πίνει γιατί είναι χαρούμενος. Ο μεθύστακας πάντα δικαιολογεί το βίτσιο του οινοπνεύματος. Έτσι είναι όλοι οι άνθρωποι. Για κάθε έγκλημα βρίσκουν μια δικαιολογία, κανείς δεν θεωρεί τον εαυτό του διεστραμμένο, όλοι ισχυρίζονται ότι είναι δίκαιοι και τίμιοι.
Υπάρχουν πολλοί αλήτες που υποθέτουν λανθασμένα ότι ΕΙΡΗΝΗ είναι να μπορείς να ζεις χωρίς να εργάζεσαι, πολύ ήσυχα και χωρίς κανέναν κόπο, σε έναν κόσμο γεμάτο θαυμάσιες ρομαντικές φαντασίες.
Για την ΕΙΡΗΝΗ υπάρχουν εκατομμύρια από λανθασμένες γνώμες και αντιλήψεις. Σε αυτόν τον πονεμένο κόσμο που ζούμε, καθένας ψάχνει την φανταστική του ΕΙΡΗΝΗ, την ειρήνη της γνώμης του. Ο κόσμος θέλει να βλέπει στον κόσμο την ειρήνη των ονείρων του, τον δικό του ειδικό τύπο ειρήνης, παρ’ όλο που καθένας μέσα του έχει στο εσωτερικό του τους ψυχολογικούς συντελεστές οι οποίοι παράγουν τους πολέμους, τις εχθρότητες, και τα κάθε μορφής προβλήματα.
Τους καιρούς αυτούς της παγκόσμιας κρίσης όποιος θέλει να γίνει διάσημος ιδρύει οργανώσεις ΥΠΕΡ της ΕΙΡΗΝΗΣ, κάνει προπαγάνδα και γίνεται προασπιστής της ΕΙΡΗΝΗΣ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί πολιτικοί «αλεπούδες» έχουν κερδίσει το βραβείο ΝΟΜΠΕΛ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, παρ’ όλο που έχουν στον λογαριασμό τους ένα ολόκληρο νεκροταφείο και οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν διατάξει να δολοφονήσουν κρυφά πολλούς ανθρώπους, όταν βρέθηκαν στον κίνδυνο να τους βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Υπάρχουν επίσης αληθινοί Δάσκαλοι της ανθρωπότητας που θυσιάζονται διδάσκοντας, σε όλα τα μέρη της Γης, την θεωρία της Διάλυσης του ΕΓΩ.
Αυτοί οι Δάσκαλοι γνωρίζουν από πείρα δική τους ότι μόνο διαλύοντας τον Μεφιστοφελή που έχουμε μέσα μας, έρχεται σε μας η ειρήνη της καρδιάς.
Όσο υπάρχει μέσα σε κάθε άτομο το μίσος, η απληστία, ο φθόνος, η ζήλεια, το πνεύμα απόκτησης, η φιλοδοξία, η οργή, η υπερηφάνεια κλπ θα έχουμε πόλεμο αναπόφευκτα.
Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους στον κόσμο που προσποιούνται ότι έχουν βρει την ΕΙΡΗΝΗ.
Όταν μελετήσαμε αυτούς τους ανθρώπους σε βάθος, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι ούτε κατά το ελάχιστον γνωρίζουν την ΕΙΡΗΝΗ και ότι απλώς κλείστηκαν μέσα σε κάποια μοναχική και παρήγορη φορεσιά ή μέσα σε κάποια ειδική πεποίθηση κλπ, όμως στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δοκιμάσει ούτε από μακριά αυτό που είναι η αληθινή ΕΙΡΗΝΗ της ήρεμης καρδιάς. Πραγματικά αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι κατασκεύασαν μόνο μια τεχνητή ειρήνη, την οποία στην άγνοιά τους την συγχέουν με την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ.
Είναι ανόητο να ψάχνουμε την ΕΙΡΗΝΗ μέσα στους λαθεμένους τοίχους των προκαταλήψεων μας, πεποιθήσεων, ιδεών, επιθυμιών, παθών, συνηθειών κλπ.
Όσο μέσα στον νου υπάρχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες που προκαλούν έχθρες, προβλήματα, διαφορές, πολέμους, δεν θα υπάρχει πραγματική ειρήνη.
Η αυθεντική ΕΙΡΗΝΗ έρχεται από την σοφά κατανοημένη γνήσια ομορφιά της ήσυχης καρδιάς.
Η ομορφιά της ήσυχης καρδιάς αναδύει το υπέροχο άρωμα της αληθινής εσωτερικής ΕΙΡΗΝΗΣ. Είναι επείγον να καταλάβουμε την ομορφιά της φιλίας και το άρωμα της ευγένειας. Είναι επείγον να καταλάβουμε την ομορφιά της γλώσσας. Είναι αναγκαίο τα λόγια μας να έχουν μέσα τους την ουσία της ειλικρίνειας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ποτέ λέξεις άρρυθμες, μη αρμονικές, ανόητες, χοντροκομμένες.
Κάθε λέξη πρέπει να είναι μια αληθινή συμφωνία. Κάθε έκφραση πρέπει να είναι γεμάτη πνευματική ομορφιά. Είναι κακό να μιλάς όταν πρέπει να σωπαίνεις και να σωπαίνεις όταν πρέπει να μιλάς. Υπάρχουν εγκληματικές σιωπές και υπάρχουν λόγια διεστραμμένα. Υπάρχουν φορές που το να μιλάς είναι ένα έγκλημα, υπάρχουν φορές που το να σωπαίνεις είναι πάλι έγκλημα. Πρέπει να μιλάμε όταν πρέπει να μιλάμε και να σωπαίνουμε όταν πρέπει να σωπαίνουμε. Μην παίζουμε με τον Λόγο γιατί αυτός εμπεριέχει μεγάλη ευθύνη. Κάθε λέξη πρέπει να ζυγίζεται πριν εκφραστεί, γιατί αυτή η λέξη μπορεί να προκαλέσει στον κόσμο πολλά χρήσιμα ή πολλά άχρηστα, πολύ όφελος ή πολλή ζημία.
Πρέπει να προσέχουμε τις κάθε είδους χειρονομίες, την συμπεριφορά, το ντύσιμο και τις πράξεις μας. Πρέπει οι χειρονομίες μας το ντύσιμο μας, ο τρόπος που καθόμαστε στο τραπέζι, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε όταν τρώμε, ο τρόπος που περιποιούμαστε τον κόσμο στο σαλόνι, στο γραφείο, στον δρόμο κλπ, να είναι πάντα γεμάτος ομορφιά και αρμονία.
Είναι αναγκαίο να καταλάβουμε την ομορφιά της καλοσύνης, να αισθανθούμε την ομορφιά της καλής μουσικής, να αγαπήσουμε την ομορφιά της δημιουργικής τέχνης, να εκλεπτύνουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε.
Η τέλεια ομορφιά μπορεί να γεννηθεί μέσα μας μόνο όταν έχει πεθάνει το ΕΓΩ με τρόπο ριζικό, τελικό και οριστικό. Είμαστε άσχημοι, τρομεροί, αηδιαστικοί εφόσον έχουμε μέσα μας, ολοζώντανο το ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΩ.
Η ομορφιά σε ολοκληρωμένη μορφή είναι αδύνατον να υπάρξει μέσα μας όσο υπάρχει το ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΕΓΩ.
Εάν θέλουμε αυθεντική ΕΙΡΗΝΗ θα πρέπει να μετατρέψουμε το ΕΓΩ σε κοσμική σκόνη. Μόνο έτσι θα υπάρχει μέσα μας εσωτερική ομορφιά. Από αυτήν την ομορφιά θα γεννηθεί μέσα μας η χαρά της αγάπης και η αληθινή ΕΙΡΗΝΗ της ήρεμης καρδιάς. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ φέρνει την τάξη μέσα στον καθένα μας διαλύοντας την σύγχυση και γεμίζοντάς μας με γνήσια ευτυχία. Είναι αναγκαίο να ξέρουμε ότι ο νους δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αληθινή ΕΙΡΗΝΗ. Είναι επείγον να καταλάβουμε ότι η ειρήνη της γαλήνιας καρδιάς δεν έρχεται μέσω της προσπάθειας ή από το γεγονός ότι ανήκουμε σε κάποια οργάνωση ή εταιρία, ή οποία ασχολείται με την προπαγάνδα για την ειρήνη. Η αυθεντική ειρήνη έρχεται σε εμάς με μορφή ολοκληρωτικά φυσική και απλή όταν επανακτούμε την αθωότητα στον νου και την καρδιά, όταν ξαναγινόμαστε μικρά παιδιά ευαίσθητα και άμορφα, ευαίσθητα σε ο,τιδήποτε ωραίο και ο,τιδήποτε άσχημο, σε ο,τιδήποτε καλό καθώς και σε ο,τιδήποτε κακό, σε ο,τιδήποτε γλυκό όπως και σε ο,τιδήποτε πικρό.
Είναι αναγκαίο να ξανακατακτήσουμε την χαμένη παιδική ηλικία τόσο στον νου όσο και στην καρδιά.
Η ΕΙΡΗΝΗ είναι κάτι απέραντο, πλατύ, ατέλειωτο, δεν είναι κάτι σχηματισμένο από τον νου, δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός καπρίτσιου ούτε το παράγωγο μιας ιδέας. Η ειρήνη είναι μια ατομική ουσία που βρίσκεται μακρύτερα από το καλό και το κακό, μια ουσία που βρίσκεται μακρύτερα από κάθε ηθική, μια ουσία που αναβλύζει από το ίδια τα έγκατα του ΑΠΟΛΥΤΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου