Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

15 Σεπτεμβρίου 2017

Το νέο μάτι του Μεγάλου Αδελφού

Από χρόνια τώρα αναπτύσσονται προγράμματα αναγνώρισης προσώπου τα οποία ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι θα χρησιμοποιηθούν για την ασφάλειά μας σε αεροδρόμια, σταθμούς τραίνων και πολυσύχναστα μέρη.
Με την σειρά τα προγράμματα αυτά μπορούν να καταφέρουν τα εξής:
1) Μπορούν να αναγνωρίσουν εάν κάποιος άνθρωπος μεταφέρει κάποιο αντικείμενο στην τσέπη του.
2) Μπορούν να αναγνωρίσουν το σχήμα του αντικειμένου που βρίσκεται στην τσέπη.
3) Μπορούν να αναγνωρίσουν αν κάποιος είναι αγχωμένος, νευρικός ή βιάζεται «παράλογα».
4) Μπορούν να αναγνωρίσουν καταζητούμενα ή μη πρόσωπα ακόμα και αν είναι μεταμφιεσμένα, αν και τα ποσοστά επιτυχίας πέφτουν.
5) «Καπάκι» σε όλα αυτά ήρθαν κάποια νέα προγράμματα όπως έγινε γνωστό στο διαδίκτυο: Αλγόριθμοι αναγνωρίζουν σεξουαλικές προτιμήσεις και καλυμμένα πρόσωπα

Η συνεχής επέκταση όλο και περισσότερων καμερών ασφαλείας στις πόλεις θα φέρει τελικά την αναπόφευκτη ΣΥΝΕΧΗ παρακολούθηση όλων.
Η συνεχής παρακολούθηση όλων θα φέρει αναπόφευκτα και την αστυνόμευση με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου, σύμφωνα με τους «επιστήμονες του 18ου αιώνα. Έτσι αν έχετε την ατυχία να μοιάζετε σε «τύπο θρησκευόμενου» ή σε «τύπο δολοφόνου» ή σε «τύπο πολιτικού εξτρεμιστή» ή (ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;) σε «τύπο ετεροφυλόφιλου» το Σύστημα -ανάλογα με τα συμφέροντά του- θα μπορεί να σας συλλαμβάνει προληπτικά πριν τελέσετε το «έγκλημα» για το οποίο έχετε την «ροπή» να εκτελέσετε.
Για παράδειγμα αν είστε ετεροφυλόφιλος ίσως να υποστείτε διακρίσεις σε εργασιακά θέματα ή να κατηγορηθείτε για «έγκλημα σκέψης» αφού προφανώς «δεν θα σας αρέσουν οι ΛΟΑΤ».
Για το αντίθετο (παρά την ανησυχία του αρθρογράφου) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, αφού μεγάλο ποσοστό των σελέμπριτις, πλουσίων, πολιτικών κλπ δηλώνουν ΛΟΑΤ ή υπέρμαχοι των ΛΟΑΤ.
Δεν ξέρω αν τελικά το Σύστημα θα μπορέσει να επιτύχει τέτοια ποσοστά αστυνόμευσης (ελπίζω όχι) αλλά το μέλλον μας δεν διαγράφεται καθόλου ευοίωνο…