Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

16 Οκτωβρίου 2009

Το κουτί της Πανδώρας

Σειρά διαλέξεων με θέμα την ανθρώπινη ψυχολογία και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να «διαχειρίζεται τις κρίσεις» που εμφανίζονται στην ζωή του.
Οι κρίσεις στην ζωή μας έρχονται κατά την επαφή ας όχι μόνο με τους άλλους ανθρώπους αλλά και με τον κρυμμένο (από τα μάτια όλων) πραγματικό εσωτερικό εαυτό μας.
Ο καλύτερος ψυχολόγος που μπορούμε να βρούμε είμαστε εμείς οι ίδιοι. Και ο λόγος είναι ότι πολλές φορές μόνο σε εμάς (κρυφά, μέσα μας) μπορούμε να ομολογήσουμε κρυφούς και ανομολόγητους πόθους, φοβίες και πάθη. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους συνήθως «φοράμε την καλή μάσκα μας» αποφεύγοντας να είμαστε 100% ειλικρινείς στην εξομολόγησή μας σχετικά με τα προβλήματα και τις προσδοκίες που έχουμε.
Και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε και να παραδεχόμαστε τις μάσκες που χρησιμοποιούμε. Και είναι πολλές.
Βίαια, σκοτεινά και ζωώδη ένστικτα κρύβονται πίσω από την προσωπικότητά μας μετατρέποντάς μας σε ένα νευρόσπαστο κινούμενο από αόρατες ψυχολογικές κλωστές.
Φέρνοντας στο φως της ημέρας αυτές τις κλωστές, παρατηρώντας τις και αναλύοντας τις (συνήθως αναγκαστικές) δράσεις τις οποίες προξενούν υπάρχει η δυνατότητα να τις κόψουμε και να γίνουμε αυτό που γεννηθήκαμε να γίνουμε: συνειδητοί άνθρωποι ελεύθεροι από φοβίες και προκαταλήψεις παντός είδους.