Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

26 Οκτωβρίου 2014

Δημοσιογραφική αμορφωσιά

Οι δημοσιογράφοι έχουν ένα δύσκολο καθήκον. Πρέπει να παρουσιάζουν ένα συνήθως μικρό γεγονός με όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακά λόγια, αφού αυτή είναι σήμερα η δουλειά των ΜΜΕ: να εντυπωσιάζουν και όχι να ενημερώνουν.
Αν σε αυτό προσθέσετε ότι η γνώση της γλώσσας είναι άθλια, τότε παρατηρείται το φαινόμενο ο δημοσιογράφος να πασχίζει απεγνωσμένα να μιλήσει εντυπωσιακά μπροστά στην κάμερα έχοντας ελάχιστες λέξεις στο λεξιλόγιό του. Οι μπαρούφες είναι απίστευτες σε αριθμό και ποικιλία.
Λόγω της νεροποντής είδα ειδήσεις για να μάθω τι συνέβη και σημείωσα μερικά από τα πιο χτυπητά για το θέμα:
Η δημοσιογράφος του καναλιού ανακοινώνει τι θα δούμε: εικόνες χάους των πληγείσων περιοχών!
Ο δημοσιογράφος (και ο εικονολήπτης) είναι προφανώς γίγαντας, αφού δείχνει, στο ύψος του στήθους του, το ίχνος από το νερό στον τοίχο και λέει: το νερό έφτασε το ένα και εβδομήντα.
Για ένα περιστατικό όπου ένα δέντρο έπεσε και έκλεισε τον δρόμο: Ξεριζώθηκαν δέντρα και κλαδιά!
Σε ένα σημείο όπου τα νερά παράσυραν μερικά αυτοκίνητα στέκεται ένας πυροσβέστης και μερικοί περίεργοι. Ο δημοσιογράφος λέει: Οι πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τον δρόμο!
Ο ίδιος δημοσιογράφος μιλώντας για την μεγάλη νεροποντή: Έριχνε μεγάλη βροχόπτωση!
Με αυτά και άλλα πολλά τα ΜΜΕ συμπληρώνουν την ήδη στραβή εκπαίδευση συνηθίζοντας τους ανθρώπους να ακούνε βλακείες που δεν έχουν νόημα.
Έτσι κατά την γνώμη μου το τελευταίο από το οποίο κινδυνεύουμε σαν έθνος είναι ο έμπολα, το χρέος και οι τζιχαντιστές.