Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

6 Φεβρουαρίου 2010

Τρία εκατομμύρια κορίτσια υφίστανται ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων κάθε χρόνο

Μόνο που οι υπερασπιστές της παγκοσμιοποίησης ΞΕΧΝΑΝΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ που είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο


Έκκληση της UNICEF

Τρία εκατ. κορίτσια υφίστανται ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων κάθε χρόνο


Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Διεθνής ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι η 6η Φεβρουαρίου, και η UNICEF μαζί με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως ακόμη και σήμερα 3 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να τίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας αυτής της πρακτικής κάθε χρόνο. Επίσης, καλεί όλους να συμβάλλουν, ώστε να τερματιστεί αυτή η βλαβερή πρακτική μέσα σε μία γενιά.
Η εκτομή ή αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των γυναικών και των κοριτσιών και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πρόοδοι στον τομέα της μείωσης της εξάπλωσης αυτής της πρακτικής, κατά κύριο λόγο επειδή οι κοινότητες και οι οικογένειες αναλαμβάνουν δράση και απαιτούν αλλαγή.
 Παρ’ όλα αυτά υπολογίζεται πως 120 με 140 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί τις συνέπειες της βλαβερής και επικίνδυνης αυτής πρακτικής και 3 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να τίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας της κάθε χρόνο.
 Η πρακτική της εκτομής ή αποκοπής των γυναικείων γεννητικών οργάνων εξακολουθεί να υφίσταται, επειδή συντηρείται από κοινωνικές αντιλήψεις, όπως ότι τα κορίτσια και οι οικογένειές τους θα αντιμετωπίσουν ντροπή, κοινωνική περιθωριοποίηση και θα έχουν χειρότερες προοπτικές γάμου αν την εγκαταλείψουν. Οι αντιλήψεις αυτές μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.
 Η επιτυχία στη μείωση της εξάπλωσης της πρακτικής σε αρκετές χώρες, όπου παλαιότερα ήταν ευρύτατα διαδεδομένη, ήλθε ως αποτέλεσμα λεπτών επαφών με τις τοπικές κοινωνίες, ενθαρρύνοντας την αλλαγή εκ των έσω. Εκεί όπου οι ίδιες οι κοινότητες επέλεξαν να προβούν σε δημόσιες διακηρύξεις κατά της πρακτικής, για παράδειγμα στη Σενεγάλη, σημειώθηκε μείωση μέχρι και 65%.
 Η UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και άλλοι συνεργάτες παρέχουν υποστήριξη σε πρωτοβουλίες κοινοτήτων για την εγκατάλειψη της πρακτικής αυτής. Τα προγράμματα αυτά προσεγγίζουν κοινοβουλευτικούς, μέσα ενημέρωσης, ανθρώπους που παραδοσιακά μπορούν να μεταφέρουν επιτυχώς μηνύματα, γυναίκες δικηγόρους, ιατρικούς συλλόγους, θρησκευτικούς αρχηγούς και διανοούμενους για να μιλήσουν ενάντια στην πρακτική.
 Η Διεθνής Ημέρα κατά του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων προσφέρει μια ευκαιρία σε όλους να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να τερματιστεί αυτή η βλαβερή πρακτική μέσα σε μία γενιά.
 Η UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και οι συνεργάτες τους θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου και να προωθούν την ισότητα των φύλων και τη βελτίωση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.