Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

3 Μαρτίου 2018

Η επιστήμη που μας κρύβουν [Εξολοθρευτής]

Πριν πολλά χρόνια έγραφα/μετέφραζα/συνέθετα ένα κείμενο σχετικό με υπολογιστές, όπλα και τεχνητή νοημοσύνη. Τότε ανακάλυψα κάποια άρθρα που έλεγαν ότι το 2004 οι αμερικανοί συνέδεσαν εγκέφαλο αρουραίου με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το υβρίδιο που προέκυψε είχε μάθει να οδηγεί F22 στον εξομοιωτή πτήσης! [Brain cells in a dish fly fighter plane].
Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργηθούν έξυπνα όπλα όπως τα ρομπότ Τερμινεϊτορ στα γνωστά κινηματογραφικά έργα. Φυσικά αυτού του είδους η «κατασκευή» απέχει πολύ ακόμα από το να βγει στο εμπόριο για στρατιωτική χρήση. Όμως ο πάντοτε υπαρκτός μακροχρόνιος σχεδιασμός απαιτεί ότι οι παγκόσμιοι υπήκοοι/πρόβατα/καταναλωτές πρέπει να μαθαίνουν «εξ απαλών ονύχων» ότι υπάρχει η σχετική δυνατότητα. Η πληροφορία μένει στο «πίσω μέρος του μυαλού τους» και όταν ο πρώτος στρατιώτης ρομπότ θα καθαρίσει τον πρώτο «τρομοκράτη» σε κάποιο πεδίο μάχης, που από κάτω κρύβει πετρέλαιο, οι υπήκοοι θα δεχθούν σαν κάτι φυσιολογικό και ούτε που θα αλλάξουν πλευρό στον ύπνο τους.
Με αυτόν τον σκοπό -εκτός από τα κινηματογραφικά έργα- παρόμοιες «κατασκευές», φυσικά όχι τόσο προχωρημένες, «αναπτύσσονται» σε διάφορα πανεπιστήμια του Δυτικού Κόσμου και γίνονται γνωστές από τα ΜΜΕ.
Διαβάστε ένα σχετικό κείμενο του ΜΙΤ από το 2002 [Rat-Brained Robot] και δείτε ένα βίντεο του 2008 από το αγγλικό Πανεπιστήμιο Reading. Στο βιντεάκι φαίνεται ένα τέτοιο υβρίδιο αρουραίου-υπολογιστή, που μαθαίνει να «περπατάει».
Και για να σας το κάνω λίγο πιο φρικιαστικό:
1) Στόχος [αν και κανένας δεν θα το παραδεχθεί ανοιχτά] είναι από εγκέφαλο αρουραίου η σύνδεση με τον υπολογιστή να περάσει σταδιακά σε εγκέφαλο σκύλου, πιθήκου και μετά ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ σε εγκέφαλο ανθρώπου…
2) Ένα ακόμα ουσιαστικά άγνωστο σχέδιο [βρίσκεται από χρόνια στα πολυεθνικά σκαριά] είναι η κατασκευή ρομπότ που θα «τρώει» ύλη από το περιβάλλον και θα την χρησιμοποιεί σαν καύσιμο για να τροφοδοτείται με ενέργεια! Και προφανώς εκτός από τα ξύλα ή το χόρτο, όπως ισχυρίζονται οι θεάρεστοι επιστήμονες ότι θα «τρώει» το ρομπότ, εύκολο «καύσιμο» θα είναι ΦΥΣΙΚΑ και η άφθονη σάρκα των ανθρώπων που θα σκοτώνονται από τα ρομπότ. Είναι και αρκετά οικολογικό αν το καλοσκεφτείτε…
Δεν μπορείτε να πείτε. Από πολιτισμό σκίζουμε στον εικοστό πρώτο αιώνα!