Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

14 Μαρτίου 2017

Η ταφική στήλη του μουσείου Θηβών

Η σημερινή εποχή παίρνει επάξια τον βραβείο της πολιτισμικά πιο κακόγουστης περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας.
Η ζωγραφική, η ποίηση, η αρχιτεκτονική και κάθε άλλη καλλιτεχνική δημιουργία (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δημιουργούν τερατουργήματα.
Πριν πολλά χρόνια (τότε που δεν κρατούσα κανενός είδους αρχείο) είχα διαβάσει την εξής τραγελαφική είδηση σε μία εφημερίδα της εποχής:
Μία «καλλιτέχνις» διαμαρτυρόταν έντονα. Ο λόγος ήταν ότι οι εργάτες καθαριότητας του δήμου είχαν δει ένα γλυπτό της, που είχε στηθεί σε κάποια πλατεία. Το είχαν περάσει για παλιοσίδερα τα οποία είχε πετάξει κάποιος. Έτσι φόρτωσαν το «καλλιτέχνημα» στο φορτηγό και το πέταξαν στην χωματερή!
Μέσα στο σημερινό «καλλιτεχνικό» κλίμα δεν μπορεί κανείς παρά να ζηλέψει την απλή(;) τέχνη που εμφανίζεται ακόμα και σε επιτύμβιες στήλες πριν από δυόμιση (και βάλε) χιλιάδες χρόνια. Στην εικόνα βλέπετε την επιτύμβια στήλη πολεμιστή, που βρίσκεται στο μουσείο Θηβών. Επειδή η φωτογραφία δεν είναι καλή πέρασα με άσπρο τις πιο εμφανείς χαρακιές της πέτρας. Έτσι εμφανίστηκε ένα καταπληκτικό, απλό και πανέμορφο σχέδιο.
Θαυμάστε το και ζηλέψτε.