Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

19 Ιουλίου 2010

Σύστημα και Επανάσταση

Οι όροι Σύστημα και Επανάσταση είναι δύο όροι πολύ της μόδας. Όλοι τους χρησιμοποιούν κατά το μέτρο τους και όπως τους συμφέρει.
Πάντως η πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο αυτοί όροι αντιπροσωπεύουν δύο αληθινές καταστάσεις. Το πρόβλημα έγκειται στο να μπορείς να ξεχωρίσεις το Σύστημα από την Επανάσταση γιατί αυτό που πλασάρεται σαν επανάσταση συνήθως είναι κάτι εύκολο και σαν εύκολο δεν μπορεί παρά να είναι ο καλύτερος υποστηρικτής και τροφοδότης του Συστήματος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βιντεάκι από τον Τοίχο των Pink Floid. Το συγκρότημα (σε κατάσταση σπάνιας έμπνευσης) έγραψε έναν καταπληκτικό δίσκο-σενάριο που κατέληξε να γυριστεί στο γνωστό έργο «The Wall». Αν κατά λάθος δεν το έχετε δει να το πάρετε να το δείτε.
Στο τμήμα αυτό παρουσιάζεται με χαρακτηριστικό τρόπο η ομογενοποίηση των ανθρώπων από το Σύστημα. Ταυτόχρονα όμως μπαίνει και η παγίδα. Οι μαθητές εξεγείρονται και καίνε το σχολείο. Και εδώ είναι το ζουμί:
Αν η Επανάσταση είναι εξωτερική (όπως ΕΥΚΟΛΑ θα την πάρουν οι περισσότεροι) και όπως εκφράζεται από το ηλίθιο ψευτο-αναρχικό σύνθημα «Τα σχολεία φωτίζουν καλύτερα όταν καίγονται» τότε η πράξη αναζωογονεί το Σύστημα: Δίνει αιτία για περισσότερη καταστολή και ταυτόχρονα παράγει ανειδίκευτους βλάκες, κάτι που το Σύστημα χρειάζεται απεγνωσμένα και προσπαθεί όσο μπορεί να τους παράγει στα υποβαθμισμένα σχολεία.
Αν όμως η Επανάσταση είναι ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ (όρος απίστευτα δύσκολος να γίνει κατανοητός) τότε το Σύστημα έχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν εξεγείρεσαι, δεν σπας, δεν καις. Αποτέλεσμα ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ το Σύστημα στην δράση του.
Ένας αρχαίος πολεμικός κανόνας λέει: «Αν σε τραβάνε σπρώξε. Αν σε σπρώχνουν τράβα. Μην στηρίζεις τον αντίπαλο στην επίθεσή του».
Για την Εσωτερική Επανάσταση όμως απαιτείται Εξυπνάδα και κατ’ επέκτασιν Έξυπνη Δράση. Αλλά και τα δύο αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σημερινού ανθρώπου ο οποίος έχει βέβαια γαλουχηθεί από το Σύστημα να πιστεύει ότι είναι έξυπνος και ανεξάρτητος.