Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

31 Αυγούστου 2014

Η δικτατορία των πεποιθήσεων (αντίληψη)

Εφόσον η πεποίθηση που έχετε εξαρτάται από την αντίληψή σας για τα πράγματα, ας δούμε τι είναι η αντίληψη.
Η αντίληψη είναι μια ΑΥΤΟΜΑΤΗ διανοητική λειτουργία, η οποία αναγνωρίζει, ερμηνεύει και αποδίδει νόημα στις πληροφορίες που έρχονται από τον έξω κόσμο μέσω των πέντε αισθήσεων, με την βοήθεια:
1) της μνήμης (που αποθηκεύει τι εμπειρίες που αποκτάτε και την εκπαίδευση που είχατε είτε σχολική είτε «κοινωνική»)
2)  της συναισθηματικής σας κατάστασης (σκεφτείτε πόσο διαφορετικά σας φαίνονται τα πράγματα όταν είσαστε χαρούμενοι, ενώ τα ίδια ακριβώς φαίνονται «μαύρα» όταν έχετε κακή διάθεση).
Η λειτουργία της αντίληψης μπορεί να διαταραχθεί, και έτσι να αλλοιώσει την εικόνα της πραγματικότητας. Τότε μιλάμε για ψευδαισθήσεις,  παραισθήσεις, κλπ.
Και φυσικά νομίζετε ότι αυτό το τελευταίο είναι για παλαβούς και ότι εσείς είσαστε καλά, έτσι δεν είναι;
Όμως τα πράγματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.
Θα πρέπει να θεωρείτε ΔΕΔΟΜΕΝΟ το γεγονός ότι είμαστε όλοι μας τρελοί για δέσιμο! Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ να βλέπουμε στραβά τον κόσμο.
Η μνήμη μας παρεμβαίνει (με βάση όλα όσα μάθαμε σαν «σωστά») και ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ την πραγματικότητα. Το πως γίνεται αυτό είναι μεγάλο και δύσκολο θέμα.