Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

7 Φεβρουαρίου 2009

Μακάβρια έκθεση

Τώρα εσείς όπως θέλετε το παίρνετε. Πάντως τους ήρθε φθηνότερα από το να κατασκευάσουν αντίγραφα. Έτσι κι αλλιώς η ανθρώπινη ζωή και όλα τα περί ανθρώπου είναι τα φθηνότερα προϊόντα στον πλανήτη.
Στα NEA online (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4498226&ct=4) έγινε η παρακάτω καταχώρηση:

Γλυπτά από μυς και κόκαλα έρχονται στην Αθήνα. Μόνο που δεν απευθύνονται στους φιλότεχνους, αφού δεν πρόκειται για έργα τέχνης. Είναι τα 217 εκθέματα (17 ολόκληρα σώματα και 200 όργανα) της προκλητικής εκπαιδευτικής, αλλά και μακάβριας για πολλούς επικριτές έκθεσης «Βodies» («Σώματα»), η οποία στη διεθνή της περιοδεία κάνει στάση και στην Ελλάδα από 7 Φεβρουαρίου στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Οστά και ζωτικά όργανα, αγγεία, μύες και νεύρα εν ώρα δράσης (π.χ. πετώντας έναν δίσκο ή κλωτσώντας μια μπάλα) αλλά και οι φθορές που υφίσταται το σώμα από το υπερβολικό φαγητό, την έλλειψη άσκησης ή το κάπνισμα (ένας μαύρος από τη νικοτίνη πνεύμονας εκτίθεται δίπλα σε έναν καθαρό) θα περιμένουν όσους έχουν την περιέργεια να δουν πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.
«Η εκπαιδευτική σημασία της έκθεσης είναι ανεκτίμητη», λέει ο επίτιμος καθηγητής Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ιατρικός σύμβουλος της έκθεσης δρ. Ρόι Γκλόβερ. «Για αιώνες, μόνο η ιατρική κοινότητα μάθαινε για τις εσωτερικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος από τη μελέτη των αληθινών ανθρώπινων σωμάτων και, τώρα, δίνεται και στο ευρύ κοινό η ευκαιρία να αποκτήσει βαθύτερη γνώση πάνω στην ανατομία και στις λειτουργίες τους».
Τα ανθρώπινα σώματα- εκθέματα, που προέρχονται από εργαστήρια του ιατρικού πανεπιστημίου Dalian Ρlastination της Κίνας και ανήκουν σε ανθρώπους που είτε ήταν δωρητές σώματος, είτε η σορός των οποίων δεν ζητήθηκε από τους οικείους τους, έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προφανή και τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Όσο για την ηλικία των εκθεμάτων; Τα αρχικά φτιάχτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και εξακολουθούν να είναι σε χρήση, καθώς μετά την επεξεργασία αντιδρούν σα να είναι από άφθαρτο υλικό. Ο εγκέφαλος είναι το πιο δύσκολο μέρος του σώματος ως προς την συντήρηση. Ο λόγος; Η σύστασή του- αποτελείται κυρίως από λίπος και νερό. Κατά τη διαδικασία αφυδάτωσης υπάρχει κίνδυνος να συρρικνωθεί σημαντικά και, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αφυδατώνεται σε ψυχρή ακετόνη ώστε να διατηρεί κατά το δυνατόν το αρχικό του μέγεθος και σχήμα.
Η προκλητική και μακάβρια έκθεση έχει μέχρι σήμερα προσελκύσει πάνω από 11 εκατ. επισκέπτες από το Λας Βέγκας ώς το Σάο Πάολο και από τη Βαρκελώνη ώς την Πράγα έχοντας προκαλέσει έντονη κριτική γύρω από την έκθεση αληθινών σωμάτων. Για ποιο λόγο δεν επέλεξαν οι διοργανωτές μοντέλα; «Το σώμα δεν ψεύδεται», απαντά ο δρ. Γκλόβερ και υποστηρίζει πως αντίθετα με τα μοντέλα που εξιδανικεύουν το σώμα, τα εκθέματα της συγκεκριμένης έκθεσης δείχνουν το σώμα όπως ακριβώς είναι.