Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

5 Σεπτεμβρίου 2016

Οι σακάτηδες(;) του Ρίο

Αρχίζουν οι παραολυμπιακοί αγώνες στο Ρίο, ενώ οι διαφημίσεις για την «υπερηφάνεια» των χορηγών εξοργιστικά απανωτές. Και σήμερα ανοίγοντας πριν λίγο την τηλεόραση για την συνήθη τρίλεπτη ενημέρωσή μου άκουσα έναν παρα-αθλητή να λέει: «Όταν βλέπετε παρ-αθλητές μην εστιάζεστε στην αναπηρία, αλλά στο άθλημα».
Αυτό υποθέτω ότι θα ακουστεί πολλές φορές. Προσωπικά όμως έχω κάποιες αντιρρήσεις.
Πρώτον για την πολιτικά ορθή (politically correct αν προτιμάτε τα νεοελληνικά) περιγραφή των αναπήρων:
ΟΧΙ. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται εκεί στο μακρινό Ρίο και όλοι οι άλλοι που αγωνίζονται να ζήσουν αξιοπρεπώς στο ελλαδιστάν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άτομα με ειδικές ικανότητες ή ειδικές ικανότητες. Είναι ανάπηροι, σακάτηδες, κουτσοί, κουλοί, μισεροί και ότι άλλο «προσβλητικό» επίθετο μπορεί να βρεθεί.
Γιατί με το να τους δίνεις τον παραπλανητικό ορισμό «άτομα με ειδικές ανάγκες» ή τον ακόμα χειρότερο «άτομα με ειδικές ικανότητες» κάνεις ότι χειρότερο μπορεί να γίνει.
Κρύβεις τις τεράστιες ανάγκες τους, ωραιοποιείς φραστικά την κατάσταση και «τους πετάς στα σκυλιά» να προσπαθούν μόνοι τους μέσα στην σκληρή, απάνθρωπη, καπιταλιστική ζούγκλα του «πολιτισμένου» κόσμου. Και έπειτα τους ξεχνάς μέσα στην καταναλωτική σου ευχαρίστηση κάνοντας κλικ με το φορ-τζι κινητό σου ή βγάζοντας σέλφι.
Δεύτερον για το που πρέπει να εστιάζουμε όταν βλέπουμε παραολυμπιακούς αγώνες. Είναι εγκληματικό να εστιάζετε στο άθλημα και όχι στην αναπηρία του αθλητή. Γιατί έτσι ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
Είναι η ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΑΣ που σας κάνει να ζείτε μέσα στον τρόμο με κλειδωμένα παράθυρα και περιτριγυρισμένοι από σκυλιά δήθεν φύλακες.
Είναι η ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΑΣ που σας κάνει να καπνίζετε, να παίρνετε ηρεμιστικά και κάθε είδους παράνομες ουσίες, να μεθάτε με μπόμπες, να κουφαίνεστε στα κλαμπ.
Είναι η ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΑΣ που σας κάνει να υιοθετείτε την νεοταξική καταστροφική υποκριτική ψυχολογία και την συμπεριφορά των Δυτικών.
Είναι η ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΑΣ που σας κάνει να αδιαφορείτε για τα πάντα εκτός από εκείνα που ενοχλούν άμεσα τον εαυτούλη σας.
Είναι η ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΑΣ που σας κάνει πρόβατα για το σφαγείο, άβουλους καταναλωτές πολιτικών υποσχέσεων και αντικείμενα εκμετάλλευσης.
Είναι η ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΑΣ που σας κάνει να κρύβεστε πίσω από το ένδοξο παρελθόν, αντί να παραδώσετε την πατρίδα σας «πλείονα» από ότι την πήρατε.
Πού βρίσκονται τελικά οι σακάτηδες;
Στο Ρίο ή στο ελλαδιστάν;