Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

28 Οκτωβρίου 2014

Εθνική επέτειος (;)

Σήμερα το πρωί βγήκα μία βόλτα τριγύρω, και έβγαλα κάποια συμπεράσματα:
Η μόνη ένδειξη ότι πρόκειται για εθνική εορτή είναι ότι τα μαγαζιά είναι κλειστά. Οι μόνοι ανοιχτοί ήταν τα περίπτερα, τα ζαχαροπλαστεία, τα λουλουδάδικα και ένας Πακιστανός με μίνι μάρκετ!
Όταν ήμουνα μικρός, θυμάμαι ότι υπήρχε παντού ένας οργασμός κίνησης. Παντού υπήρχαν σημαίες, ενώ πολλοί άνθρωποι πηγαινοέρχονταν και μαζεύονταν στον κεντρικό δρόμο της περιοχής για να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν. Και δεν υπήρχαν κιγκλιδώματα και ΜΑΤ και αστυνομία να προσέχει τους «επίσημους» αφού ο κόσμος βρισκόταν δίπλα στην εξέδρα τους. Για εμάς τους πιτσιρικάδες ήταν μία ημέρα πολύ ενδιαφέρουσα, με δράση, κόσμο, φασαρία και φυσικά χωρίς σχολείο! Ειδικά αν υπήρχε και κάποιο στρατιωτικό απόσπασμα, πετούσαμε στα σύννεφα.
Σήμερα;
Οι σημαίες είναι ελάχιστες, δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους, και ακούω τα πιτσιρίκια να παίζουν μέσα στα διπλοκλειδωμένα διαμερίσματα. Τίποτε δεν κάνει την ημέρα να ξεχωρίζει από μία συνηθισμένη Κυριακή.
Και επ’ ευκαιρία έχω να κάνω μία ερώτηση σε δήθεν αναρχικούς, δήθεν αριστερούς και  γενικά τους πολύ-πολιτισμικούς τύπους:
Αν και τα τελευταία χρόνια έκοψαν το ηλίθιο βιολί να κατηγορούν τους Έλληνες σαν εθνικιστές και φασίστες, θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος:
Ο Πακιστανός έχει ανοιχτό το μαγαζί του (σε αυτήν την πραγματικά παγκοσμίως σημαντική επέτειο) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, ούτε κάν οι κακοί χρυσαυγίτες.
Άραγε αν ήμασταν εμείς στο Πακιστάν και τολμούσαμε να ανοίξουμε το μαγαζί μας σε μία μεγάλη μουσουλμανική εορτή, ο αθώος-φιλήσυχος-φουκαράς-θύμα κλπ «μετανάστης», που τόσο πολύ υποφέρει από τους παλιο-φασίστες Έλληνες, θα μας άφηνε ήσυχους ή θα μας είχε κόψει το λαρύγγι την στιγμή που θα ξεκλειδώναμε το μαγαζί μας;
Παλιοφασίστες...