Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

30 Ιουνίου 2014

Σύγχρονα παραμύθια (Αφθονία)

Περιτριγυρισμένοι από υπεραγορές, και τεράστιες ποσότητες από φθηνά, εισαγόμενα και συνήθως χείριστης ποιότητας προϊόντα νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή της αφθονίας. Εν μέρει αυτό είναι αλήθεια, αφού μπορούμε πράγματι να βρούμε αμέσως οτιδήποτε έχουμε σαν ανάγκη (τεχνητή ή αληθινή).
Όμως ουσιαστικά ζούμε στην εποχή της απάτης.
Εάν κάνετε μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα δείτε ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε στο Ελλαντιστάν είναι πολλές φορές και 1000% υπερτιμημένα σε σχέση με τις τιμές του διαδικτύου. Παραδείγματα:
1) Ένα μαχαίρι, το οποίο βρήκα στο διαδίκτυο με τιμή αγοράς στις ΗΠΑ περίπου 10 ευρώ, στην Ελλάδα κόστιζε 250!
2) Ένα κουτί με δεκάρια ούπα (πλαστικά μακαρονάκια που μπαίνουν στον τοίχο) πωλείται ένα λεπτό στο διαδίκτυο. Αν το αγοράσετε σε κάποιο μαγαζί σιδηρικών κοστίζει από ένα μέχρι τρία ευρώ.
Φυσικά βρήκα και προϊόντα με πιο φυσιολογική αύξηση στην τιμή. Και κάποια αύξηση δικαιολογείται επειδή ο έμπορος έχει να πληρώσει μεταφορικά, φόρους, ενοίκια, ΙΚΑ κλπ.
Εκείνο όμως που δεν δικαιολογείται είναι το «φούσκωμα της εικόνας» του προϊόντος.
Πρώτο παράδειγμα τα μπέργκερ που διαφημίζονται στα ταχυ-σαβουρο-φαγεία τύπου Γκούντις, Μακντόναλντ κλπ. Στην εικόνα βλέπετε ένα μπέργκερ τεράστιο και χοντρό. Αυτό που αγοράζετε είναι πλακέ σαν να το πάτησε οδοστρωτήρας. Καμία σχέση με την «ποσότητα» της εικόνας.
Δεύτερο παράδειγμα τα πατατάκια. Βρίσκονται μέσα σε φουσκωμένες σακούλες που χωράνε τουλάχιστον την τριπλάσια ποσότητα.
Τρίτο παράδειγμα (αυτό που ήταν και η αιτία της ανάρτησης) η κλωστή για το ράψιμο. Είχα αγοράσει ένα κουβάρι κλωστή, η οποία ξαφνικά τελείωσε! Ο παραγωγός είχε τυλίξει την κλωστή σε ένα τεράστιο κουβάρι. Έδινε έτσι την λανθασμένη εντύπωση της μεγάλης ποσότητας, αφού υπάρχουν στο εμπόριο παρόμοια κουβάρια με μεγάλη ποσότητα κλωστής.
Αυτό είναι ξεκάθαρη απάτη και παραπλάνηση του αγοραστή, αφού νομίζει ότι αγοράζει ποσότητα μεγαλύτερη από την πραγματική.
Αλλά να ήταν μόνο η κλωστή έ;