Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

7 Μαΐου 2018

Ψωμί και χημεία

Από δεκαετίες πριν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για την χημεία που πέφτει στο ψωμί.
Για να είναι το ψωμί σας λαχταριστό, μυρωδάτο, τραγανό, να κρατάει πολλές μέρες μαλακό, αλλά και να μην μουχλιάζει εύκολα, οι -όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες- «καλές κάγαθές» πολυεθνικές τροφίμων, που τόσο νοιάζονται για την υγείας σας, απευθύνθηκαν στο οπλοστάσιο της επιστήμης. Το ότι έτσι πούλαγαν ψωμί που παρασκευάζεται εύκολα και έχει τεράστιο περιθώριο κέρδους δεν ενδιέφερε τους φιλάνθρωπους επενδυτές. Εκείνοι το μόνο που ονειρεύονταν ήταν να σας εξυπηρετήσουν.
Έτσι τα σημερινά «αρτοσκευάσματα», τα κουλουράκια και τα λοιπά είδη περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης, τροποποιημένα άμυλα, γλυκαντικά, διογκωτικά, βελτιωτικά, ζάχαρη, τεχνητά αρώματα, και υδρογονωμένα έλαια [κυρίως άγνωστης προέλευσης σπορέλαια]. Βέβαια μπορεί αν περιέχουν και κάποια ποσότητα άσπρο αλεύρι [το οποίο θεωρείται από μερικούς επιστήμονες «άσπρο» δηλητήριο] αλλά για αυτό δεν πρέπει να ανησυχείτε. Προφανώς είναι το υγιεινότερο από όλα!
Για να μην μιλήσουμε για τα δήθεν αλεύρια ολικής άλεσης, των σουπερμάρκετ, που περιέχουν χρώμα για να σκουραίνει η ζύμη.
Επιστρέφοντας στο ετοιματζίδικο ψωμί, να σας δείξω και κάτι που συνήθως δεν αναφέρεται στα διάφορα άρθρα. Υποθέτω ότι όλοι έχετε λιμπιστεί τα ωραία φραντζολάκια με την τραγανή κρούστα από πάνω «σπασμένη» σε πολλά κομμάτια. Η ωραία αυτή εμφάνιση επιτυγχάνεται πανεύκολα με ειδικό χημικό. Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης και την ψήνετε. Το χημικό αυτό κυκλοφοράει στο εμπόριο και μπορείτε να το αγοράσετε.
Η φωτογραφία της διαφήμισης είναι λίγο θολή, επειδή τραβήχτηκε με ένα φθηνό κινητό, αλλά την δουλειά της την κάνει!