Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

27 Μαΐου 2016

Η απάτη της ψυχολογίας

Παρακινήθηκα για αυτήν την ανάρτηση από μία προώθηση που έκανε μία φίλη σχετικά με ένα άρθρο δήθεν ψυχολογίας. Θα την στεναχωρήσω λίγο, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Θα μπορούσα να κατηγορήσω τους ασχολούμενους με τα «θέματα ψυχής» σαν απατεώνες. Λένε μισές αλήθειες ανακατεμένες με ψέματα, προσωπικές προτιμήσεις και ιδέες (συνήθως ανατολίτικες) «διασήμων δασκάλων». Ο αποπροσανατολισμός και η παραπληροφόρηση για αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα είναι τρομακτικός, και κατά ένα ποσοστό ευθύνεται για την σημερινή παγκόσμια κατάσταση.
Τελικά όμως οι άνθρωποι είναι «ειλικρινείς λανθασμένοι». Έχοντας καλές προθέσεις, παραπληροφορήθηκαν και εξαπατήθηκαν, και έτσι στην συνέχεια, αυτοεξαπατώμενοι εξαπατούν άλλους ανθρώπους. Και η αλυσίδα συνεχίζεται.
Ο κύριος αίτιος της απάτης είναι το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ μας  και ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΕΓΩ. Πρόκειται κυριολεκτικά για έναν δαίμονα που μας έχει καταλάβει, και όπως αναφέρεται στην μοναστική φιλολογία «Ο σατανάς μας μπερδεύει καί όταν μπαίνει στην καρδιά μας καί ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΦΕΥΓΕΙ».
Το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ μας  και ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΕΓΩ κάνει ακριβώς το ίδιο, ρίχνοντας το σφάλμα στους άλλους, αφού αν παρατηρήσατε ΠΟΤΕ δεν φταίμε εμείς για κάτι. Πάντα φταίνε οι άλλοι, η κακιά ώρα, ή οι περιστάσεις, ενώ θα δικαιολογηθούμε με εκφράσεις του τύπου «δεν το ήθελα», «δεν κατάλαβα» κλπ. (αν θέλετε διαβάστε την ανάρτηση Το τερατώδες ΕΓΩ)
Θα σας δώσω ένα χονδρικό παράδειγμα για να δείτε πως κρύβεται το Εγώ, πως ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους και πως αλλοιώνεται η έννοια των λέξεων.
1) Τα βρήκατε με τον εαυτό σας, ξεμπλοκαριστήκατε, καταλάβατε την αξία σας…
Τίποτε ΕΓΩΙΚΟΤΕΡΟ από αυτό. Ξέρετε κανέναν που να μην θεωρεί ότι αξίζει;
Πιστεύετε ότι όταν «έχετε καταλάβει τι αξίζετε» διαφέρετε από τα υπόλοιπα επτά δις ανθρώπους που σκέφτονται ακριβώς το ίδιο πράγμα; Επτά δις άνθρωποι με ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΟ ΨΥΧΙΣΜΟ πιστεύουν ότι «αξίζουν» και μάλιστα περισσότερο από τους άλλους.
2) Έχετε μάθει να συγχωρείτε τους άλλους, έχετε γίνει μεγαλόψυχοι, αλλά τώρα είναι που συνειδητοποιείτε ότι κάποιοι άνθρωποι είναι ανεύθυνοι, εκνευριστικοί και απογοητευτικοί και ατομιστές...
Πως γίνεται να ισχυρίζεστε ότι είσαστε μεγαλόψυχοι και ότι συγχωρείτε, αλλά να καταδικάζετε τους άλλους ανθρώπους σαν ανεύθυνους και ατομιστές; Αυτό ΜΟΝΟ ένας ατομιστής (με τεράστιο ΕΓΩ) μπορεί να το κάνει
3) Έχετε μετριάσει τον θυμό σας και την υπερβολική χαρά και έχετε γίνει άνθρωπος του μέτρου. Δεν ξεσπάτε, δεν κλαίτε με το παραμικρό και δεν εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας. Δυστυχώς, δεν είναι καλό για την υγεία σας να μην ξεσπάτε.
Να εδώ μία γιγαντιαία παραπληροφόρηση.
Αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχεις μετριάσει τον θυμό σου ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΣΠΑΣ. (αν θέλετε διαβάστε την ανάρτηση Ο άνθρωπος-«χύτρα ταχύτητος») Η εσωτερική αρετή δεν αφήνει τα εξωτερικά γεγονότα να σας προκαλέσουν διανοητική και συγκινησιακή ταύτιση, η οποία σας κάνει να υποφέρετε και να θέλετε να ξεσπάσετε.
Αυτό που το κείμενο εννοεί σαν «άνθρωπος του μέτρου» δεν είναι παρά η καταπίεση των συναισθημάτων σας προκειμένου να υποκριθείτε στους άλλους ότι είσαστε καλύτεροι άνθρωποι.
Με τέτοιου είδους κείμενα, τα οποία κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο και στα περιοδικά, μαθαίνετε να είσαστε υποκριτές, να δυναμώνετε το ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΕΓΩ σας, να πιστεύετε ότι βελτιωνόσαστε και να ρίχνετε πάντα το φταίξιμο στους άλλους.
Και όλη αυτή η απάτη θεωρείται «ψυχολογία»!