Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

9 Οκτωβρίου 2017

Άχρηστα έξοδα

Πριν δύο περίπου εβδομάδες το αμερικανικό ABC News έβγαλε την είδηση ότι ο εκατομμυριούχος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ζήτησε (επειδή παντρεύτηκε) να χρησιμοποιήσει ένα στρατιωτικό αεριωθούμενο ώστε να ταξιδέψει στην Ευρώπη, για τον μήνα του μέλιτος!
Ο λόγος που ζήτησε το αεροπλάνο δεν μας ενδιαφέρει. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι αυτό που γράφτηκε παρακάτω: το κόστος χρήσης του στρατιωτικού αεριωθούμενου εκτιμάται στα 25.000 δολάρια την ώρα.
Καθίστε τώρα να υπολογίσετε πόσα πολεμικά πετάνε -σε παγκόσμιο επίπεδο- κάθε μέρα σε ασκήσεις, περιπολίες, αναχαιτίσεις, βομβαρδισμούς κλπ.
Υπολογίστε από μερικές ώρες πτήσης το καθένα και πολλαπλασιάστε με το 25.000.
Έπειτα προσθέστε τα έξοδα για τον πιλότο, το προσωπικό εδάφους, και τα αεροδρόμια.
Έτσι θα έχετε κάποιο ποσόν που υποθέτω ότι δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και θα ξεπερνάει τα αρκετά εκατομμύρια για κάθε μέρα.
Μετά σκεφτείτε κατά πόσον αξίζει να σπαταλιέται ένα τέτοιο ποσόν από τους στρατούς.
Και μετά σκεφτείτε πόσοι άρρωστοι θα μπορούσαν να θεραπευτούν με αυτά τα χρήματα, πόσοι πεινασμένοι θα μπορούσαν να φάνε, πόσα σχολεία και πόσα νοσοκομεία θα μπορούσαν να χτιστούν…
Το τελικό συμπέρασμα για την ποιότητα του σύγχρονου πολυδιαφημισμένου πολιτισμού ανήκει αποκλειστικά σε εσάς.