Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

12 Δεκεμβρίου 2014

Μια ενδιαφέρουσα ματιά στο παγκόσμιο χρέος

Στην ενδιαφέρουσα αυτή διεύθυνση http://www.economist.com/content/global_debt_clock μπορείτε να δείτε το χρέος κάθε χώρας. Βάζοντας το ποντίκι βλέπετε πόσα χρωστάει η χώρα και το ποσοστό ανά κάτοικο, την αλλαγή που έχει κάθε χρόνο κλπ.
Με μια πρόχειρη μελέτη ανέκυψαν κάποια ερωτήματα:
1) ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΡΑΓΕ χρωστάνε όλες οι χώρες του κόσμου τα 54 τρις δολάρια του πίνακα;
2) Πως γίνεται και όλες οι αναπτυγμένες χώρες είναι στο κόκκινο λόγω χρέους;
3) Γιατί η Ελλάδα που χρωστάει 25.000 δολάρια ανά κάτοικο είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Γερμανία που χρωστάει 34.000 δολάρια ανά κάτοικο;
4) Γιατί ή Ελλάδα που μειώνει κάθε χρόνο το χρέος της κατά 16% (δηλαδή τα ακουμπάει χοντρά) πρέπει να συνεχίσει την λιτότητα και η Αγγλία που αυξάνει κάθε χρόνο κατά 8,5% το χρέος της δεν πρέπει να πάει στο ΔΝΤ όπως εμείς;
Μπορεί να είμαι ηλίθιος και να μην ξέρω από οικονομικά όπως μερικοί φωστήρες που σηκώνουν μπαϊράκι μόλις δουν κάποιον να κακολογεί την οικονομική πρόοδο που πετυχαίνουν οι εθνοσωτήριες κυβερνήσεις μας. αλλά παρακαλώ μην ακούσω ΠΑΛΙ τις γνωστές γαλότσες περί ποσοστών: η Ελλάδα χρωστάει το 151% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και την πηδάνε χωρίς σάλιο, ενώ η Ιαπωνία που χρωστάει το 247% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Επίσης η Βραζιλία που χρωστάει μόνο το 55% του ΑΕΠ της είναι και αυτή στο κόκκινο, προφανώς λόγω των πετρελαίων και των άλλων κοιτασμάτων της που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι πολυεθνικές μόνο όταν η χώρα είναι πτωχευμένη (Ελλάδα-Βραζιλία βίοι παράλληλοι).
ΥΓ. Και να μην το ξεχάσω: Τα Σκόπια αναφέρονται ΦΑΡΔΙΑ-ΠΛΑΤΙΑ με το όνομα Μακεδονία.