Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

14 Ιουνίου 2019

Απαλλαγείτε από τις υγρασίες του υπογείου

Δεν έχουν όλοι υπόγεια. Αλλά όσοι έχουν συνήθως έχουν επίσης και προβλήματα υγρασίας.
Το δικό μου υπόγειο [βρίσκεται σε κατασκευή του 1970] και έχει αρκετή υγρασία, τόση ώστε να μην μπορώ να διατηρώ τρόφιμα, να αποθηκεύω ρούχα και να έχω ένα μικρό εργαστήριο με τα εργαλεία μου. Για παράδειγμα μία παλιά δερμάτινη βαλίτσα που είχα μούχλιασε, ενώ όλα τα ρούχα που υπήρχαν σε μία ντουλάπα μύριζαν μούχλα και κλεισούρα. Έμειναν κρεμασμένα έξω για μέρες μέχρι να ξεμυρίσουν.
Κανονικά θα έπρεπε να αδειάσω όλο το υπόγειο, να αφαιρέσω τους σοβάδες και να κάνω ένα εσωτερικό επίχρισμα σε τοίχους και πάτωμα για να αποκλείσω την υγρασία. Αυτό πρακτικά ήταν αδύνατον.
Επομένως η εναπομένουσα λύση ήταν ένας μηχανισμός αφαίρεσης της υγρασίας, σε συνδυασμό με καλή μόνωση σε πόρτες και παράθυρα για να μην κυκλοφοράει ελεύθερα ο εξωτερικός αέρας ο οποίος είναι επίσης φορτωμένος με υγρασία.
Όπως είναι φυσικό η λύση απαιτεί μηχανήματα και η τελική κατασκευή εξαρτάται πάντα από την χωροθέτηση του υπογείου.