Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

6 Ιανουαρίου 2018

Η επιστήμη που μας κρύβουν (βδέλλες)

Το θέμα εμφανίστηκε στιγμιαία στα «ψιλά γράμματα» του διαδικτύου και έπειτα χάθηκε στην πλημμύρα των αναρτήσεων.
Είναι προφανές ότι όσοι ξέρετε τι «πράγμα» είναι η βδέλλα θα την θεωρείτε αποκρουστική. Επίσης μερικοί θα έχετε ακούσει για τους παλιούς «κομπογιαννίτες» που μέχρι περίπου το 1850 έβαζαν βδέλλες στους ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν την μεγάλη τύχη να έχουν μοντέρνους γιατρούς και σύγχρονα φάρμακα. Ίσως μάλιστα να έχετε γελάσει και μαζί τους. Και φυσικά αν ρωτήσετε έναν γιατρό θα σας βγάλει [με το σχετικό περιφρονητικό και υπερήφανο ύφος] ένα λογίδριο για τα πλεονεκτήματα της μοντέρνας ιατρικής επιστήμης και την άγνοια των παλαιοτέρων εποχών.
Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.
Όλες οι παλιές θεραπευτικές μέθοδοι, οι καταδικαζόμενες από την σύγχρονη ιατρική, χρησίμευαν στην θεραπεία των ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια. ΑΝ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΕΥΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ.
Το γενικό ιατρικό πρόβλημα που έχουμε σήμερα δημιουργήθηκε από τρεις παράγοντες:
Πρώτον, δεν υπήρχε επιστημονική έρευνα και οι γιατροί είχαν μείνει «κολλημένοι» σε θεραπείες που δεν χρησίμευαν στις ασθένειες τις εμφανιζόμενες λόγω του τρόπου ζωής και διατροφής τον οποίο επέβαλλε η βιομηχανική επανάσταση.
Δεύτερον, τα χημικά φάρμακα που άρχισαν να αναπτύσσονται κατά την βιομηχανική επανάσταση, φαινόταν ότι θεράπευαν τις ασθένειες [ενώ ουσιαστικά ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ τα συμπτώματα] πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από τα απλά πρακτικά φάρμακα του 18ου αιώνα. Είναι σίγουρο ότι ένας πονοκέφαλος θα «θεραπευτεί» γρηγορότερα με μία υπερ-δόση αναλγητικής χημικής ουσίας, σε σχέση με το αναλγητικό τσάι κάποιου φυτού. Το χημικό φάρμακο φαινόταν πραγματικό θαύμα στους ανθρώπους. Αφήστε που είναι πιο εύκολο να πας στο φαρμακείο να αγοράσεις ένα χάπι και να το καταπιείς αντί να κάθεσαι να βράζεις τσάι με φυτό που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ.
Τρίτον, η ανθρώπινη απληστία επέτασσε την αύξηση των κερδών με κάθε τρόπο. Έτσι οι φαρμακοβιομηχανίες έκαναν ότι πέρναγε από το χέρι τους [νόμιμο ή παράνομο] για να αυξήσουν τα κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Είναι πολλοί αυτοί που υπέφεραν από άδικες επιθέσεις κάθε τύπου για να «πνιγεί» κάποια θεραπευτική μέθοδος που δεν απαιτούσε πολλά και ακριβά φάρμακα.
Αλλά ξέρετε σε τι ωφελεί μία βδέλλα;
1) Το σάλιο της περιέχει αντιπηκτικό, το οποίο αποτελεί προληπτική θεραπεία για τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές παθήσεις.
2) Η μικρή αιμορραγία από το δάγκωμα κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
3) Οι βδέλλες απορροφούν το στάσιμο αίμα που συγκεντρώνεται σε μοσχεύματα, χτυπήματα κλπ και έτσι βοηθούν την ταχύτερη ίαση.
4) Κατά την δική μου εκτίμηση, υπάρχει η πιθανότητα οι βδέλλες να λειτουργούν σαν ένα είδος βελονισμού. Θα ήταν ενδιαφέρον εάν κάποιος ερευνητής μπορούσε να βρει στοιχεία για τα σημεία του σώματος στα οποία τις έβαζαν.
Σήμερα πολλοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και πάλι τις βδέλλες. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, μόνο στην Ρωσία «συνταγογραφούνται» περίπου 10 εκατομμύρια βδέλλες κάθε χρόνο. Η Ρωσία, παρά το υλιστικό καθεστώς της ΕΣΣΔ, αποτελεί τον παράδεισο των εναλλακτικών θεραπειών και της έρευνας για τις άγνωστες ψυχικές δυνάμεις.
Οι βδέλλες αποτελούν μια οικονομική λύση για όσους δεν μπορούν να αγοράζουν τα πανάκριβα χημικά φάρμακα με τις δεκάδες παρενέργειες.
Η θεραπεία με βδέλλες έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα θεραπευτήρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εταιρεία ιατρικής έρευνας BioTherapeutics αναφέρει ότι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται 6.000 βδέλλες κάθε χρόνο.
Ήδη από το 2004, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε στην γαλλική εταιρεία Ricarimpex την άδεια να προμηθεύει βδέλλες με την επωνυμία «ιατροτεχνολογικά προϊόντα».
Στην Ευρώπη, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προμηθεύουν φάρμακα με βάση τα χημικά που έχουν οι βδέλλες στο σάλιο τους.
Στο Ελλαδιστάν βέβαια μην περιμένετε να έρθει και πολύ γρήγορα αυτή η παλιά-νέα θεραπεία.
Για όσους θέλουν να ψάξουν περισσότερο το θέμα μπορούν να ξεκινήσουν από εδώ:
https://www.nytimes.com/2017/04/29/world/europe/leeches-russia-medicine.html