Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

6 Δεκεμβρίου 2013

Όργανα κατά παραγγελίαν

Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε η ανάρτηση ενός διαδικτυακού φίλου.
Κυκλοφορούν τελευταία στο διαδίκτυο ειδήσεις σχετικά με την κατασκευή οργάνων, τα οποία θα χρησιμεύουν σε ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο όργανο ή κάποιο μέλος του σώματος. Ένα εργαστήριο μπορεί να κατασκευάσει το όργανο ή το μέλος που σας λείπει χρησιμοποιώντας δικά σας κύτταρα. Έτσι το όργανο που θα σας μεταμοσχεύσουν δεν θα κινδυνεύει με απόρριψη.
Αυτήν την περίοδο γράφω κάποιο κείμενο, ακριβώς για αυτό το θέμα, το οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί σε κάποιο σχετικό βιβλίο. Έτσι γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την ποικιλία χρήσεων της βιοτεχνολογίας μπορώ να πω τα εξής:
Όλα αυτά είναι καλά, ακούγονται καλά και θα μπορούσαν να είναι καλά. Όμως δεν θα έχουν καμία πρακτική σημασία για τους απλούς ανθρώπους. Ο διαστρεβλωμένος ανθρώπινος ψυχισμός θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή για το κακό και μόνο. Μπορώ λοιπόν να κάνω μία «προφητεία» η οποία ίσως να κάνει πολλές δεκαετίες να επαληθευτεί.
1) Ο στρατός θα κάνει πρώτος «κατανάλωση». Μπορεί να φτιάξει «ανταλλακτικά» για τους στρατιώτες που τραυματίζονται στην μάχη και γιατί όχι να τους μετατρέπει αναβαθμίζοντάς τους σε υπερ-στρατιώτες που δεν θα πονάνε, δεν θα κουράζονται, θα είναι δυνατοί, ατρόμητοι και θα αντέχουν στις κακουχίες και στα τραύματα.
2) Οι εταιρείες θα μπορούν να ζητάνε από κάποιον να υποστεί κάποια τέτοια τροποποίηση. Για παράδειγμα θα πάτε να ζητήσετε δουλειά (ή μάλλον δουλεία) και θα σας πουν: «Έχουμε μία θέση στο χυτήριο. Θα «αναβαθμίσεις» το συκώτι σου με έξοδα της εταιρείας για να αντέχεις τις τοξίνες του χώρου και θα παίρνεις τόσα. Θέλεις ή όχι;».
3) Τα σχετικά έξοδα θα είναι τόσα, ώστε μόνο ένας πλούσιος μπορεί να κάνει τέτοια «θεραπεία». Εξάλλου το ίδιο συμβαίνει και σήμερα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό. Ίσα ίσα που θα γίνεται όλο και χειρότερα, όπως δείχνει και η καθημερινή πείρα. Ένας πλούσιος σήμερα μπορεί με άνεση να πληρώσει τα καλύτερα νοσοκομεία, να έχει τα καλύτερα μηχανήματα, τα ακριβότερα φάρμακα και φυσικά να βρει εύκολα όργανα για μεταμόσχευση. Πόσοι από εμάς μπορούν να κάνουν το ίδιο;
Έτσι κατά την ταπεινή μου γνώμη, όλα αυτά τα άρθρα που ευαγγελίζονται θαυματουργές θεραπείες για τον κόσμο δεν είναι παρά διαφήμιση για να γίνουν αποδεκτά όλα αυτά τα «θαύματα» που τελικά θα μετατρέψουν την ζωή μας σε πραγματική κόλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου