Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

25 Φεβρουαρίου 2017

Γνωμικά

Σοφός άνθρωπος δεν αυτός που αν φύγει για λίγο θα σου λείψει. Σοφός είναι αυτός που όταν τον γνωρίσεις θα νιώσεις ότι σου έλειπε μια ζωή.
Η έννοια της σοφίας έχει διαστρεβλωθεί άγρια από τον σύγχρονο πολιτισμό. Έχει καταντήσει να σημαίνει «μέγεθος διανοητικής πληροφόρησης».
Ο πραγματικός σοφός δεν είναι ένας άνθρωπος που έχει αποστηθίσει ολόκληρες βιβλιοθήκες ή που έχει ένα πτυχίο που του επιτρέπει να κάνει τον ειδικό στις αγράμματες ανθρώπινες μάζες.
Ο πραγματικός σοφός μπορεί να είναι τελείως αγράμματος ή να μην έχει ούτε ένα πτυχίο. Εκείνο που κάνει την διαφορά είναι ότι μπορεί και «βλέπει». Γνωρίζει στιγμιαία τις αιτίες των πραγμάτων, τις προθέσεις των ανθρώπων, την αλήθεια και το ψέμα πίσω από τα λαμπρά λόγια τους. Γνωρίζει «χωρίς να ξέρει πως». Οι αιτίες των πραγμάτων είναι ορατές για αυτόν. Λειτουργεί έξω από τον χωροχρόνο. Αδιαφορεί για κάθε «σημαντικό ζήτημα» που μας τρώει τον χρόνο μας.
Τώρα το πώς το επιτυγχάνει αυτό είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο», αφού πρόκειται για μία δύσκολη διαδρομή, η οποία δεν είναι τόσο εύκολο να εξηγηθεί, ούτε τόσο απλό ώστε να την καταλάβει κάποιος και τελικά να την αποδεχθεί.
Αλλά η διαδρομή ξεκινάει από εσάς. Αναρωτηθείτε:
Εσείς είσαστε σοφοί ή απλά πολύξεροι;
Ξέρετε κανέναν σοφό;
Και αν ξέρετε προσπαθείτε να του μοιάσετε;
Ή απλά είσαστε ευχαριστημένοι να φυτοζωείτε ασχολούμενοι με τις μοντέρνες σαχλαμάρες της καθημερινότητας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου