Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

26 Δεκεμβρίου 2013

Καθαρισμός τζαμιού στο ενεργειακό τζάκι

Όλοι έχετε δει, απολαύσει και ζηλέψει την εικόνα της φωτιάς πίσω από το πυρίμαχο κρύσταλλο ενός ενεργειακού τζακιού. Είναι ωραία και ξυπνάει αρχέγονες μνήμες θαμμένες στο υποσυνείδητο. Τα ωραία πράγματα όμως κρατάνε λίγο. Όταν σβήσει το τζάκι βρισκόσαστε μπροστά σε ένα άσχημο θέαμα.
Η κάπνα έχει λερώσει άσχημα το κρύσταλλο. Αυτό οφείλεται στα άσχημα στεγνωμένα ξύλα, τα οποία περιέχουν τεράστιες ποσότητες από πτητικά υλικά. Η καπνιά δημιουργεί μία σκληρή κρούστα, η οποία είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί.
Στην εικόνα βλέπετε ανοιχτή την πόρτα του τζακιού. Τα έπιπλα πίσω «δεν βλέπονται» και έχουν γίνει «αόρατα» από την καπνιά. Τώρα αρχίζει η αγγαρεία για καθαρισμό του τζαμιού. Κυκλοφοράνε βέβαια «σωτήρια» μέσα όπως χημικά σε μπουκάλια και ξύστρες. Τα χημικά αποκλείονται πρώτον γιατί είναι χημικά και δεύτερον γιατί τα πληρώνετε. Οι ξύστρες σας παιδεύουν μόνο βγάζοντας κομμάτια και αφήνοντας άλλα σημεία τελείως ακαθάριστα.
Η ξύστρα της εικόνας πουλιέται για αυτόν τον σκοπό. Μπορεί (υποτίθεται τουλάχιστον) να καθαρίσει και την γυάλινη επιφάνεια των ματιών της κουζίνας σας. Κορόιδα! Τζάμπα πληρώσατε για να τα αποκτήσετε όλα αυτά τα θαυματουργά προϊόντα. Το καλύτερο καθαριστικό μέσον το έχετε ακριβώς μπροστά σας. Πρόκειται για την στάχτη! Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Βρέξτε το ελαφρώς με νερό για να μην στάζει και σας γεμίσει τον τόπο. Τρίψτε το κρύσταλλο για να πάρετε την πιο μαλακή καπνιά και για να μαλακώσετε την σκληρή.
Το οπτικό αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό. Ήδη τα έπιπλα πίσω διακρίνονται καθαρά. Τώρα το ίδιο κομμάτι χαρτί, ακουμπήστε το ελαφριά στην στάχτη που υπάρχει μέσα στο τζάκι. Πάρτε την πάνω-πάνω στρώση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν δεν έχετε καθαρά ξύλα, αλλά κάψατε ρίζες ανακατεμένες με χώμα, μπορεί να πάρετε άμμο και να χαράξετε το κρύσταλλο.
Με το χαρτί και την στάχτη ξανατρίψτε το κρύσταλλο. Η στάχτη μετατρέπεται σε αλισίβα με την δράση του νερού και μαλακώνει την καπνιά ακόμα περισσότερο. Στην εικόνα βλέπετε το κρύσταλλο θαμπωμένο από την λασπωμένη στάχτη.
Τώρα θα διακρίνετε καθαρά τα σημεία με την πιο χοντρή καπνιά που επιμένει ακόμα. Πάρτε ένα άλλο κομμάτι χαρτί, βρέξτε το και ακουμπήστε το και πάλι στην στάχτη. Τρίψτε πιο επιμελημένα τα σημεία που είναι σκληρά και μαύρα. Αν δεν βλέπετε καλά καθαρίστε λίγο την λάσπη με ένα στεγνό κομμάτι χαρτί. Συνεχίστε να τρίβετε με νερό και νέα στάχτη της κηλίδες. Όταν τελειώσετε καθαρίστε καλά με στεγνό χαρτί και πάλι το τζάμι.
Το τζάμι είναι πλέον καθαρό. Τα πάντα από πίσω φαίνονται. Συγκρίετε την ορατότητάτου με αυτήν της δε΄λυτερης φωτογραφίας. Το τζάκι σας πλέον έχει αποκτήσει άλλη όψη όπως θα δείτε και στην επόμενη εικόνα.
Τώρα το τζάκι σας φαίνεται πεντακάθαρο. Είναι έτοιμο να το φορτώσετε ξύλα, να το ανάψετε, για να το μαυρίσετε και να το καθαρίσετε και πάλι: Συμβουλή: Όταν ανάβετε το τζάκι, το κρύσταλλο είναι κρύο. Έτσι μαζεύει υδρατμούς. Επάνω στους υδρατμούς κολλάει με μεγάλη ευκολία η κάπνα και τα αιθέρια έλαια του ξύλου, οπότε το τζάμι μαυρίζει πολύ εύκολα. Για να αποφύγετε αυτό το φαινόμενο καθίστε και κρατήστε λίγο ανοιχτή την πόρτα του τζακιού. Μόλις η φλόγα πεταχτεί καλά και ζεστάνει με την ακτινοβολία το κρύσταλλο, μπορείτε να κλείσετε την πόρτα. Δοκιμάστε την θερμοκρασία, αγγίζοντας απαλά με τους κόμπους του χεριού το κρύσταλλο. Θα δείτε ότι στην αρχή το τζάμι είναι παγωμένο αλλά σιγά σιγά ζεσταίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου