Ὅλοι ξέρουμε ὅτι ὅταν πάρει φωτιά κάτι πρέπει νά τοῦ ρίξουμε νερό γιά νά σβήσει.
Σωστό;
ΛΑΘΟΣ! Νερό ρίχνουμε μόνο ὅταν καίγεται κάτι στερεό: κάρβουνο, ξύλο, ροῦχα μπαμπάκι, πλαστικά κλπ.
Ἐάν καίγονται καλώδια μπορεῖ νά χειροτερέψουμε τήν κατάσταση ἤ καί νά πάθουμε ἠλεκτροπληξία.
Καί ἐάν καίγεται πετρέλαιο ἤ λάδι τότε τό νά ρίξουμε νερό εἶναι μία μοιραία κίνηση. Δημιουργοῦμε μία βόμβα πού γίνεται ἐπικίνδυνη ὄχι μόνο γιά τό σπίτι ἀλλά καί γιά ἐμᾶς τούς ἴδιους. Τό νερό ἐρχόμενο σέ ἐπαφή μέ τό ὑγρό, ἀτμοποιεῖται καί τινάζει τά ἀναμμένα λάδια ψηλά (θυμηθεῖτε τό τίναγμα πού κάνει μία σταγόνα ὅταν πέσει στό τηγάνι. Τότε τό καιόμενο ὑλικό ἁπλώνει, ἔρχεται σέ ἐπαφή μέ τό ὀξυγόνο καί τό ἀποτέλεσμα εἶναι μία πύρινη λαίλαπα.
Ὁ σωστός τρόπος νά σβήσουμε ἕνα τηγάνι, πού τό ξεχάσαμε καί ἄναψε τό λάδι, εἶναι ὁ ἑξῆς:
-Μένουμε ψύχραιμοι. ΑΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΦΩΤΙΑ.
-Σβήνουμε τό μάτι.
-ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ.
-Παίρνουμε μία πετσέτα, τήν βρέχουμε, τήν στίβουμε καλά καί σκεπάζουμε μέ αὐτήν τό ἀναμμένο σκεῦος.
-Περιμένουμε γιά κάμποση ὥρα γιά νά σιγουρευτοῦμε ὅτι ἡ θερμοκρασία ἔπεσε ἀρκετά. Διαφορετικά ἄν σηκώσουμε τήν πετσέτα γρήγορα τό λάδι μπορεῖ νά ξανα-ανάψει.
Δεῖτε στό βίντεο τί θά συμβεῖ ἄν ρίξετε νερό, ἐπειδή τά χάσατε.
Ενα έξυπνο κόλπο είναι ν'αδειάσουμε πάνω στ'αναμένο λάδι ένα πακέτο αλεύρι ή ζάχαρη να μην παίρνει οξυγόνο η φωτιά και θα σβήσει στο λεπτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω κάνει πυροσβέστης!χα!ΧΑ!