Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται. Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.
Αν από τις πολλές αλήθειες διαλέξεις μία, αυτή θα γίνει ψέμα και εσύ φανατικός.
Η πραγματικότητα είναι ένα περίεργο φαινόμενο. Εξαρτάται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τον ψυχικό μας κόσμο. Ένα πράγμα είναι αυτό που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις μας και άλλο πράγμα -τελείως διαφορετικό- είναι η ερμηνεία που δίνουμε σε αυτό που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις. Για αυτό μιλάμε για ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Η αντίληψη είναι σύνθετη λέξη, αποτελούμενη από το «αντί» και το «λήψη». Με λίγα λόγια παίρνω κάτι αντί κάτι άλλου. «Βλέπω» κάτι που δεν είναι αυτό που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις μου. Μετατρέπω την πραγματικότητα σε «κάτι» που υπάρχει μόνο στον νου μου. Παράδειγμα; Δύο άτομα βλέπουν ένα γατάκι: -Ο πρώτος θα δει ένα ωραίο, μικρό, χαδιάρικο γατάκι και θα το χαϊδέψει με ευχαρίστηση. -Ο δεύτερος θα δει ένα βρωμερό ον γεμάτο μικρόβια και θα απομακρυνθεί με απέχθεια. Ποιος έχει δίκιο; ΕΜΦΑΝΩΣ και οι δύο! Το γατάκι είναι και όμορφο αλλά και γεμάτο μικρόβια. Έτσι, αν οι δύο αρχίσουν να συζητάνε ποιος έχει δίκιο δεν θα τελειώσουν ποτέ. Και οι δύο εκλέγουν ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας σαν μοναδική αλήθεια. Αλλά επειδή πρόκειται για πραγματικότητα μπορούν να βρίσκουν επιχειρήματα για να υποστηρίζουν την δική τους άποψη για αυτήν. Το αποτέλεσμα το βλέπετε γύρω σας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλοι έχετε δει, απολαύσει και ζηλέψει την εικόνα της φωτιάς πίσω από το πυρίμαχο κρύσταλλο ενός ενεργειακού τζακιού. Είναι ωραία και ξυπνάει αρχέγονες μνήμες θαμμένες στο υποσυνείδητο. Τα ωραία πράγματα όμως κρατάνε λίγο. Όταν σβήσει το τζάκι βρισκόσαστε μπροστά σε ένα άσχημο θέαμα.
Η κάπνα έχει λερώσει άσχημα το κρύσταλλο. Αυτό οφείλεται στα άσχημα στεγνωμένα ξύλα, τα οποία περιέχουν τεράστιες ποσότητες από πτητικά υλικά. Η καπνιά δημιουργεί μία σκληρή κρούστα, η οποία είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί.
Στην εικόνα βλέπετε ανοιχτή την πόρτα του τζακιού. Τα έπιπλα πίσω «δεν βλέπονται» και έχουν γίνει «αόρατα» από την καπνιά. Τώρα αρχίζει η αγγαρεία για καθαρισμό του τζαμιού. Κυκλοφοράνε βέβαια «σωτήρια» μέσα όπως χημικά σε μπουκάλια και ξύστρες. Τα χημικά αποκλείονται πρώτον γιατί είναι χημικά και δεύτερον γιατί τα πληρώνετε. Οι ξύστρες σας παιδεύουν μόνο βγάζοντας κομμάτια και αφήνοντας άλλα σημεία τελείως ακαθάριστα.
Η ξύστρα της εικόνας πουλιέται για αυτόν τον σκοπό. Μπορεί (υποτίθεται τουλάχιστον) να καθαρίσει και την γυάλινη επιφάνεια των ματιών της κουζίνας σας. Κορόιδα! Τζάμπα πληρώσατε για να τα αποκτήσετε όλα αυτά τα θαυματουργά προϊόντα. Το καλύτερο καθαριστικό μέσον το έχετε ακριβώς μπροστά σας. Πρόκειται για την στάχτη! Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Βρέξτε το ελαφρώς με νερό για να μην στάζει και σας γεμίσει τον τόπο. Τρίψτε το κρύσταλλο για να πάρετε την πιο μαλακή καπνιά και για να μαλακώσετε την σκληρή.
Το οπτικό αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό. Ήδη τα έπιπλα πίσω διακρίνονται καθαρά. Τώρα το ίδιο κομμάτι χαρτί, ακουμπήστε το ελαφριά στην στάχτη που υπάρχει μέσα στο τζάκι. Πάρτε την πάνω-πάνω στρώση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν δεν έχετε καθαρά ξύλα, αλλά κάψατε ρίζες ανακατεμένες με χώμα, μπορεί να πάρετε άμμο και να χαράξετε το κρύσταλλο.
Με το χαρτί και την στάχτη ξανατρίψτε το κρύσταλλο. Η στάχτη μετατρέπεται σε αλισίβα με την δράση του νερού και μαλακώνει την καπνιά ακόμα περισσότερο. Στην εικόνα βλέπετε το κρύσταλλο θαμπωμένο από την λασπωμένη στάχτη.
Τώρα θα διακρίνετε καθαρά τα σημεία με την πιο χοντρή καπνιά που επιμένει ακόμα. Πάρτε ένα άλλο κομμάτι χαρτί, βρέξτε το και ακουμπήστε το και πάλι στην στάχτη. Τρίψτε πιο επιμελημένα τα σημεία που είναι σκληρά και μαύρα. Αν δεν βλέπετε καλά καθαρίστε λίγο την λάσπη με ένα στεγνό κομμάτι χαρτί. Συνεχίστε να τρίβετε με νερό και νέα στάχτη της κηλίδες. Όταν τελειώσετε καθαρίστε καλά με στεγνό χαρτί και πάλι το τζάμι.
Το τζάμι είναι πλέον καθαρό. Τα πάντα από πίσω φαίνονται. Συγκρίνετε την ορατότητάτου με αυτήν της δεύτερης φωτογραφίας. Το τζάκι σας πλέον έχει αποκτήσει άλλη όψη όπως θα δείτε και στην επόμενη εικόνα.
Τώρα το τζάκι σας φαίνεται πεντακάθαρο. Είναι έτοιμο να το φορτώσετε ξύλα, να το ανάψετε, για να το μαυρίσετε και να το καθαρίσετε και πάλι: Συμβουλή: Όταν ανάβετε το τζάκι, το κρύσταλλο είναι κρύο. Έτσι μαζεύει υδρατμούς. Επάνω στους υδρατμούς κολλάει με μεγάλη ευκολία η κάπνα και τα αιθέρια έλαια του ξύλου, οπότε το τζάμι μαυρίζει πολύ εύκολα. Για να αποφύγετε αυτό το φαινόμενο καθίστε και κρατήστε λίγο ανοιχτή την πόρτα του τζακιού. Μόλις η φλόγα πεταχτεί καλά και ζεστάνει με την ακτινοβολία το κρύσταλλο, μπορείτε να κλείσετε την πόρτα. Δοκιμάστε την θερμοκρασία, αγγίζοντας απαλά με τους κόμπους του χεριού το κρύσταλλο. Θα δείτε ότι στην αρχή το τζάμι είναι παγωμένο αλλά σιγά σιγά ζεσταίνεται.
Κυκλοφοράνε σήμερα διάφορες κατασκευές που γλυτώνουν κάποια ποσότητα θερμότητας. Αλλά όμως δεν σας λύνουν τελείως το πρόβλημα του ανοιχτού τζακιού. Επιπλέον κοστίζουν πάνω από τα μισά χρήματα που θα ξοδεύατε για να φτιάξετε ένα αξιοπρεπές τζάκι. Για παράδειγμα ξεκινάνε από τα 200 περίπου ευρώ. Και έχετε το πρόβλημα να βάζετε μπαλαντέζες και να ακούτε τον ανεμιστήρα, ο οποίος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να είναι αθόρυβος.
Στην αγορά μπορείτε να βρείτε ξυλόσομπες με τα ίδια λεφτά και χωρίς ανεμιστήρες και όλη αυτήν την κακάσχημη κατασκευή που πρέπει να βάλετε στο σαλόνι σας. Θα κάνουν καλύτερη δουλειά με πολύ λιγότερη φασαρία και χωρίς καμία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν πιάνουν λίγο τα χέρια σας, αξίζει τον κόπο και το χρήμα να απαλλαγείτε από το παλιό τζάκι που είναι μόνο θεωρία και να το μετατρέψετε σε «ενεργειακό» και χρήσιμο.
Στην εικόνα βλέπετε το σχέδιο ενός απλού τζακιού. Μπορεί να είναι μισοστρόγγυλο, γωνιακό, τετράγωνο ή ότι άλλο σχήμα υπάρχει. Αλλά πάντοτε θα έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά:
α) Εστία με πυρότουβλα.
β) Τσιμεντένιο τελάρο. Ανάλογα με το σχήμα του τζακιού είναι συνήθως παραλληλόγραμμο, τρίγωνο ή μισο-στρόγγυλο.
γ) Τσιμεντένιος κώνος.
δ) Τάμπερ. Πάνω από το τάμπερ συνδέεται ο αλουμινένιος σωλήνας που φτάνει μέχρι την καπνοδόχο στο ταβάνι. Πρέπει να αντικατασταθεί με ανοξείδωτο σωλήνα.
Εδώ βλέπετε το απλό σχήμα ενός φθηνού ανοιχτού τζακιού. Οι αριθμοί αντιστοιχούν στην προηγούμενη εικόνα.
Έτσι θα πρέπει να είναι το σχεδιαζόμενο αποτέλεσμα.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να γκρεμίσετε και να πετάξετε όλα όσα δεν χρειάζονται και να τοποθετήσετε μέσα στην εστία του παλιού τζακιού μία «κασέτα». Πρόκειται για μία μαντεμένια εστία με πόρτα. Μοιάζει με τις ξυλόσομπες και θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε ανοιχτό μέρος, αλλά πρέπει να κρυφτούν οι γύρω πλευρές της επειδή είναι άσχημες στην εμφάνιση. Η διαδικασία είναι απλή αλλά θέλει αρκετή δουλειά:
1) Πρώτα-πρώτα γκρεμίζετε την πρόσοψη. Συνήθως είναι φτιαγμένη με τούβλα και σοβαντισμένη. Αν τυχόν είναι από γυψοσανίδα θα έχετε λιγότερη δουλειά γιατί η γυψοσανίδα είναι λεπτή και ελαφριά.
2) Μόλις γκρεμίσετε την πρόσοψη θα δείτε μία πανάθλια αλουμινένια σωλήνα. Την βάζουν επειδή είναι φτηνή και το πιθανότερο είναι ότι ήδη θα έχει τρυπήσει. Η σωλήνα ενώνει το τάμπερ (δ) με την καμινάδα στην οροφή και μεταφέρει τον καπνό από το τζάκι στην καμινάδα. Αφαιρέστε την και αυτήν.
3) Σπάστε και πετάξτε τον τσιμεντένιο κώνο (γ) που στηρίζει το τάμπερ. Φυσικά θα πετάξετε και το τάμπερ, γιατί είναι πια άχρηστο.
4) Τώρα βλέπετε το παραλληλόγραμμο κομμάτι (β). Πρόκειται για το τσιμεντένιο τελάρο, επάνω στο οποίο στηριζόταν ο κώνος, και το οποίο δημιουργούσε την βάση της πρόσοψης. Ξεκολλήστε το. Θα φύγει εύκολα γιατί μόλις που το στερεώνουν επάνω στα πυρότουβλα της εστίας. Εδώ θα χρειαστείτε λίγη βοήθεια γιατί είναι αρκετά βαρύ για να μεταφερθεί από ένα άτομο, εκτός και είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Βάλτε το στην άκρη.
5) Τοποθετήστε μέσα στην εστία την «κασέτα» που αγοράσατε. Υποτίθεται ότι έχετε μετρήσει και πήρατε το κατάλληλο μέγεθος. Διαφορετικά μετρήστε τώρα που είναι ανοικτό το μέρος και μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση.
6) Κολλήστε στον τοίχο κάποιο φύλλο μόνωσης για να μην χάνετε θερμότητα προς την εξωτερική πλευρά του τοίχου. Θα μονώσετε το κρυφό κομμάτι που δεν φαίνεται και οριοθετείται από τα ίχνη του γκρεμίσματος που κάνατε.
7) Τοποθετήστε τώρα στην θέση της την παραλληλόγραμμη τσιμεντένια βάση που αφήσατε στην άκρη προηγουμένως. Βάλτε λίγο τσιμέντο για να μην κουνάει.
8) Συνδέστε την νέα ανοξείδωτη σωλήνα στην «κασέτα» και στην καμινάδα. Αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει με ειδικό τσιμέντο μεγάλης θερμοκρασίας. Πρέπει να προσέξετε σε αυτό το σημείο. Φροντίστε να μην αφήσετε κάποια χαραμάδα, γιατί ίσως να σας καπνίζει από εκεί όταν ανάβετε το τζάκι.
9) Όταν κάνετε την σύνδεση της καμινάδας, βάλτε μέσα στο τζάκι πολλά ξύλα και ανάψτε το. Θα πυρώσει και θα κάψει τα βιομηχανικά λάδια με τα οποία είναι πασαλειμμένο. Επίσης όταν σταματήσει ο καπνός του λαδιού θα ελέγξετε μήπως η καμινάδα σας έχει κάποια διαρροή. Αν υπάρχει κάποια χαραμάδα κλείστε την με το ειδικό τσιμέντο.
10) Κόψτε την νέα πρόσοψη από την γυψοσανίδα που θα αγοράσετε. Σημαδεύετε στην μία πλευρά με μολύβι και χαράζετε το χαρτί με έναν κόφτη. Η γυψοσανίδα θα κοπεί «σαν αγγούρι» με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που κόβεται το τζάμι όταν χαραχτεί με διαμάντι. Ανοίξτε διακοσμητικές θυρίδες στα κατάλληλα σημεία για να βγαίνει έξω ο ζεστός αέρας. Ρωτήστε στα μαγαζιά που πουλάνε αυτά τα είδη. Συνήθως θα βρείτε θυρίδες στα λευκοσιδηρουργεία που φτιάχνουν με λαμαρίνες κουτιά, μπουριά, και διάφορα άλλα αντικείμενα. Έπειτα ανοίξτε τρύπες στην γυψοσανίδα στις ακριβείς διαστάσεις. Θα κολλήσετε στο τέλος τις θυρίδες με λίγη σιλικόνη. Φυσικά μπορείτε να αφήσετε την απλή τρύπα, αλλά δεν θα είναι τόσο ωραία.
11) Κολλήστε την γυψοσανίδα στην θέση της βάζοντας γύρω πολλή σιλικόνη. Πρέπει να κλείσει καλά για να μην περνάει ο αέρας. Δεν θα συμβεί τίποτε σπουδαίο, αλλά θα σας μαυρίζει εκείνο το σημείο με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που μαυρίζει ο τοίχος πάνω από το σώμα του καλοριφέρ.
12) Μπορείτε να βάλετε ξύλο για να φτιάξετε το περβάζι του τζακιού. Αγοράστε φτηνά καδρόνια, γυαλίστε τα λίγο με γυαλόχαρτο για να φύγουν οι σκλήθρες και περάστε τα με κάποιο λούστρο. Κολλήστε τα με απλή σιλικόνη επάνω στα τσιμέντα.
13) Στοκάρετε το σημείο επαφής της γυψοσανίδας με τον τοίχο για να φαίνεται ωραία και βάψτε την γυψοσανίδα και τα μπαλωματάκια με το πλαστικό χρώμα του δωματίου ή με ότι άλλο χρώμα προτιμάτε. Εναλλακτικά μπορείτε να κολλήσετε πηχάκια από ξύλο για να καλύψετε τις ενώσεις και να δώσετε άλλη χάρη στην κατασκευή.
Συγχαρητήρια!
Είσαστε κάτοχος ενός τζακιού που θα καίει πολύ λιγότερα ξύλα από πριν, θα ζεσταίνει πολύ περισσότερο, αφού καταναλώνει το ένα δέκατο του αέρα που καταναλώνει το ανοιχτό τζάκι και το καλύτερο από όλα ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να ανοίξετε τρύπα για να μπαίνει αέρας από έξω!
Επίσης θα μπορείτε «να πουλάτε μούρη» ότι το φτιάξατε μόνος σας!
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε το τελικό αποτέλεσμα. Οι αριθμοί αντιστοιχούν σε αυτήν και στην προηγούμενη.
Πρόκειται για την ιδιοκατασκευή που εμπνεύστηκα και έκανα μόνος μου (τώρα πουλάω μούρη!). Ο «κρύος» αέρας περνάει γύρω από την μαντεμένια εστία και τον ανοξείδωτο σωλήνα και βγαίνει καυτός από τις θυρίδες (3). Τόσο καυτός ώστε δεν μπορείς να τις αγγίξεις. Ακόμα και η πρόσοψη από γυψοσανίδα ζεσταίνεται σχεδόν στους σαράντα βαθμούς Κελσίου και ακτινοβολεί με μια ωραία απαλή ζέστη. Σε κάποιο ύψος έβαλα μία δεύτερη γυψοσανίδα λοξά (4) για να «κόβω» τον αέρα και να τον εμποδίζω να βγαίνει κοντά στο ταβάνι. Ο χλιαρός αέρας βγαίνει από την θυρίδα 1.
Το τζάκι κόστισε έναν χρόνο πριν από την κρίση (τότε που όλα ήταν πολύ πιο ακριβά) 700 ευρώ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ.
Για μικρολεπτομέρειες πχ πως κόβεται η γυψοσανίδα ή πως θα συνδέσετε την ανοξείδωτη καμινάδα μπορείτε να ρωτήσετε εκεί που θα αγοράσετε τα υλικά.
Επίσης μην ακούσετε κανέναν και ανοίγετε τζάμπα τρύπες στον τοίχο, Προσωπικά είχα κάνει θυρίδα για φρέσκο αέρα από έξω. Φέτος όμως την τάπωσα τελείως, γιατί δεν την χρησιμοποίησα ποτέ. Η μόνη περίπτωση να ανοίξετε λίγο κάποια πόρτα ή παράθυρο είναι όταν δουλεύετε τον αποροφητήρα. Μόνο τότε το τζάκι σας μπορεί να βγάλει καπνό στο δωμάτιο.
Ξεκινήστε. Φυσικά είναι ευκολότερο να κάνετε την δουλειά καλοκαίρι. Μην φοβηθείτε την εργασία με τα υποτυπώδη εργαλεία που χρειάζονται. Πρέπει να βγείτε από την νεοταξική μακαριότητα του εκπαιδευμένου ανειδίκευτου. Πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας.
Στην τρίτη ανάρτηση θα σας δείξω πως καθαρίζει το τζάμι της εστίας με νερό, χαρτί και στάχτη.
Επειδή θα αρχίσουμε πάλι να πνιγόμαστε από τον καπνό των
τζακιών αποφάσισα να κάνω μία σειρά αναρτήσεων για τα τζάκια.
Όλοι λίγο ή πολύ έχετε τζάκι στο σπίτι ή στο διαμέρισμά σας.
Λόγω μόδας όλοι οι κατασκευαστές κάνουν «δώρο» ένα τζάκι στο σαλόνι. Πρόκειται
για ένα ανοιχτό τζάκι που είναι και ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟ.
Το πρόβλημα είναι ότι τα κοινά ανοιχτά φθηνά τζάκια είναι
παντελώς άχρηστα. Έχουν πολλά μειονεκτήματα:
1) Καίνε πάρα πολλά ξύλα.
2) Αποδίδουν ελάχιστη θερμότητα σε σχέση με τα ξύλα που
καταναλώνουν. Τα ανοιχτά κοινά τζάκια βγάζουν από την καμινάδα περίπου ογδόντα
κυβικά μέτρα αέρα την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μια τεράστια ποσότητα θερμότητας
χάνεται στο περιβάλλον ανεκμετάλλευτη.
3) Είναι μια συνεχής πηγή απώλειας ζεστού αέρα από την
καμινάδα. Ακόμα και όταν δεν λειτουργεί, ακόμα και όταν έχετε το τάμπερ
κλειστό, ζεστός αέρας συνεχίζει να διαφεύγει προς την καμινάδα. Ο λόγος είναι
ότι το τάμπερ δεν κλείνει ποτέ καλά. Έχει μεγάλα κενά γύρω-γύρω για ευκολία
στην κατασκευή και για να μην κολλάει.
4) Για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται εξωτερικό κρύο
αέρα. Πρέπει να υπάρχει μία τρύπα που θα φέρνει εξωτερικό κρύο αέρα μέσα στο
σπίτι. Ή πρέπει να αφήνετε μία χαραμάδα σε πόρτα ή παράθυρο. Έτσι έχετε ακόμα
μεγαλύτερη απώλεια ζέστης και το τζάκι είναι απλά διακοσμητικού χαρακτήρα. Έχει
-σύμφωνα με την παλιά ρήση- την ιδιότητα να σε «ζεσταίνει από μπροστά και να σε
παγώνει από πίσω».
5) Επειδή τα ξύλα πετάνε καύτρες, είσαστε αναγκασμένοι να
βάζετε μία σήτα μπροστά στην εστία. Η σήτα κάνει «σκιά» στην ακτινοβολία της
φλόγας και έτσι το τζάκι σας ζεσταίνει ακόμα λιγότερο.
Παρά το γεγονός ότι τα ξύλα είναι πολύ φτηνά (ακόμα) ή τα
βρίσκετε τζάμπα στο χωράφι σας (από κλαδέματα) ή από το δάσος (αν είσαστε σε
χωριό), δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτήν την σπατάλη.
Φανταστείτε ότι πληρώνετε ή κουβαλάτε την δεκαπλάσια
ποσότητα από αυτήν που θα πληρώνατε ή θα κουβαλούσατε εάν είχατε ένα απλό
κλειστό τζάκι ή μια καλή ξυλόσομπα.
Μπορείτε να βρείτε πολύ ωραίες και αρκετά φθηνές μαντεμένιες
εστίες, οι οποίες επιπλέον έχουν εσωτερικά και σημεία στήριξης για να
τοποθετείτε σχάρα για ψήσιμο φαγητού. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει τέτοια
ευκολία, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μία σιδερένια βάση που θα ικανοποιεί τις
ανάγκες σας.
Αποφύγετε τα πολύπλοκα τζάκια με τους περίεργους μηχανισμούς
και τους ανεμιστήρες. Καταρχήν είναι πολύ ακριβά και σε περίπτωση διακοπής
ρεύματος οι ανεμιστήρες δεν θα λειτουργούν με αποτέλεσμα να έχετε ένα απλό
τζάκι το οποίο έχετε πληρώσει πανάκριβα.
Αν δεν έχετε τζάκι προτιμήστε να αγοράσετε μία καλή μαντεμένια
στόφα με μεγάλη εστία. Το πλεονέκτημα της μεγάλης εστίας είναι ότι χωράει
μεγάλα ή περίεργα κομμάτια ξύλου. Έτσι δεν θα χρειάζεται να κόβετε συνεχώς ξύλα
για να μπορέσετε να τα κάψετε. Θα κάνει καλύτερη δουλειά από το τζάκι και
επιπλέον θα μπορείτε να μαγειρεύετε είτε στον φούρνο της είτε στα μάτια από
επάνω.
Αν πάλι έχετε τζάκι και θέλετε, μπορείτε να το γκρεμίσετε.
Θα αποκτήσετε νέο χρήσιμο χώρο όπου μπορείτε να βάλετε μία καλή ξυλόσομπα. Θα
την συνδέσετε στην παλιά καμινάδα.
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας γράψω οδηγίες για την αλλαγή
του τζακιού σας.