Η ελληνική λέξη «δίαιτα» βγαίνει από το αρχαίο ελληνικό ρήμα διαιτάω-διαιτώ. Το ρήμα -από την εποχή του Ομήρου- σημαίνει «τρόπος ζωής» ή «τρόπος διατροφής». Με λίγα λόγια δίαιτα σημαίνει «καθημερινές συνήθειες διατροφής και ζωής γενικά».
Αντίθετα, σήμερα κατάντησε να σημαίνει «κόβω το φαγητό και πεινάω».
Ξεκινώντας ανάποδα θα σας δώσω τρία παραδείγματα καθημερινής δίαιτας, δηλαδή καθημερινής ζωής και διατροφής.
Πρώτος τρόπος δίαιτας:
Κάποιος κοιμάται κατά τις εννέα το βράδυ (με τις κότες) και σηκώνεται στις πέντε το πρωί (με τα κοκόρια). Το σπίτι του είναι παγωμένο αφού η πόρτα και τα παράθυρα έχουν διάκενα και δεν σφραγίζουν καλά, και δεν έχει κεντρική θέρμανση, αλλά ένα υποτυπώδες τζάκι για ξύλα ή στην καλύτερη περίπτωση κάποια ξυλόσομπα.
Τρώει για πρωινό ή χθεσινό φαγητό, ή τραχανά, ή ψωμί με ελιές ή λάδι, ή τυρί, ή κάποια πίτα γλυκιά ή αλμυρή.
Έπειτα βγαίνει έξω. Φροντίζει τα ζώα του και μετά περπατάει μερικά χιλιόμετρα για να πάει στο χωράφι του όπου σκάβει με την τσάπα, κλαδεύει, ποτίζει κλπ. Κατά τις τρεις θα φάει ψωμί με κρεμμύδι, σκόρδο, ελιές, ντομάτα και τυρί.
Θα συνεχίσει τις δουλειές και θα επιστρέψει στο σπίτι. Η εργάσιμη ημέρα του θα τελειώσει κατά τις πέντε ή και αργότερα ανάλογα με το πότε δύει ο ήλιος.
Όλη μέρα θα διανύσει πάνω από δέκα χιλιόμετρα με τα πόδια, θα σκάψει, θα λαχανιάσει, θα ιδρώσει, θα βραχεί, θα παγώσει και θα είναι εκτεθειμένος στις ατμοσφαιρικές συνθήκες του χειμώνα και του καλοκαιριού.
Το καθημερινό του φαγητό περιλαμβάνει ακατέργαστες τροφές στην φυσική τους κατάσταση, καλλιεργημένες χωρίς λιπάσματα και χωρίς εντομοκτόνα, οι οποίες προέρχονται κυρίως από το μέρος όπου ζει. Τρέφεται με βαρύ πιτυρούχο ψωμί (φτιαγμένο από στάρι, κριθάρι, σίκαλη ή μίγμα τους), χορταρικά, λάδι, ελιές κρεμμύδια, σκόρδα, σταφύλια, σύκα, κλπ. Ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση στο διαιτολόγιό του υπάρχει περισσότερα ή λιγότερο βούτυρο, γάλα, τυρί και γιαούρτι (φτιαγμένα συνήθως από τον ίδιο), ψάρια και κρέατα από αρνιά, κατσίκια και γελάδια. Συμπληρωματικά θα πιει καφέ αν είναι πλούσιος ή ρεβίθι αν είναι φτωχός. Τέλος πίνει φρέσκο νερό από το πηγάδι, κρασί, τσίπουρο, ρακί και ούζο, όλα φτιαγμένα από τον ίδιο ή από συγχωριανούς του. Δεν έχει ιδέα από την σημερινή «υγιεινή διατροφή» και τρώει μεγάλες ποσότητες αλατιού και τηγανιτών φαγητών και μάλιστα χωρίς να αφαιρεί το λίπος του κρέατος.
Η τροφή του μόλις που μπορεί να του καλύψει τις βασικές θερμίδες που χρειάζεται για να επιζήσει και συνήθως είναι «πετσί και κόκκαλο».
Οι κοινωνικές επαφές του είναι συναντήσεις με φίλους, συγγενείς και γνωστούς και «δικαιολογία» οι γάμοι, τα βαφτίσια, οι κηδείες και οι θρησκευτικές εορτές.
Μεγαλώνει τα παιδιά του με φρέσκες τροφές παρασκευασμένες από την μάνα ή την γιαγιά.
Όταν αρρωσταίνει συνήθως πίνει κάποια βότανα ή σπανίως παίρνει κάποια «απλά» χημικά φάρμακα.
Δεύτερος τρόπος δίαιτας:
Κάποιος κοιμάται μετά τις δώδεκα το βράδυ (κάποιες φορές δεν κοιμάται καθόλου επειδή διασκεδάζει) και σηκώνεται στις επτά ή οκτώ το πρωί. Το σπίτι του είναι ζεστό αφού η πόρτα και τα παράθυρα σφραγίζουν καλά, και έχει κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο ή αέριο.
Τρώει για πρωινό βιομηχανοποιημένο χυμό, βιομηχανοποιημένες μπάρες δημητριακών, καφέ με βιομηχανοποιημένη ζάχαρη, γλυκά, τοστ κλπ.
Έπειτα βγαίνει έξω. Μπαίνει στο αυτοκίνητο στο τραίνο ή στο λεωφορείο και πηγαίνει στην δουλειά του. Εκεί ότι ώρα θέλει θα φάει βιομηχανοποιημένο σάντουιτς, βιομηχανοποιημένο τοστ, βιομηχανοποιημένα γλυκά, βιομηχανοποιημένα κουλουράκια, κλπ, καπνίζοντας και ένα δύο πακέτα τσιγάρα.
Η εργάσιμη ημέρα του θα τελειώσει κατά τις πέντε ή και αργότερα ανάλογα με το πότε θα τελειώσει η καθημερινή «ποσότητα» εργασίας την οποία απαιτεί ο εργοδότης.
Όλη μέρα θα βρίσκεται καθισμένος σε ένα γραφείο ή θα στέκεται όρθιος πίσω από έναν πάγκο, μέσα σε κλιματιζόμενους χώρους, κλεισμένος «μέσα σε τέσσερις τοίχους», και προφυλαγμένος από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του χειμώνα και του καλοκαιριού.
Το καθημερινό του φαγητό περιλαμβάνει κατεργασμένες τροφές (κατεψυγμένες ή σε κονσέρβα), καλλιεργημένες με πολλά λιπάσματα και εντομοκτόνα, οι οποίες προέρχονται από ολόκληρη την γη. Τρέφεται με άσπρο ψωμί, άσπρη ζάχαρη, κονσέρβες, έτοιμους χυμούς, έτοιμες σάλτσες, πολλά ζαχαρούχα αναψυκτικά, βιομηχανικό γάλα, βιομηχανικό γιαούρτι, βιομηχανικό ΤΡΑΝΣ βούτυρο, βιομηχανικά τυριά.
Στο διαιτολόγιό του υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά κατεργασμένα τρόφιμα γεμάτα με συντηρητικά, χρώματα, βελτιωτικά γεύσης κλπ.
Τέλος πίνει κατεργασμένο νερό από σιδερένιες, μαντεμένιες, πλαστικές και χάλκινες σωληνώσεις, βιομηχανικά ποτά κάθε είδους φερμένα από κάθε μέρος του κόσμου και καμιά φορά κρασί, τσίπουρο, ρακί και ούζο, όλα φτιαγμένα σε κάποια ντόπια βιομηχανία. Είναι αγχωμένος με την «υγιεινή διατροφή» και τρώει μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης, συντηρητικών, χρωμάτων, και βελτιωτικών γεύσης και φαγητών που δεν έχουν σχεδόν καθόλου ΦΥΣΙΚΟ ζωικό λίπος.
Η τροφή του ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΙ τις βασικές θερμίδες που χρειάζεται για να επιζήσει, και ακόμα και αν πεινάει τρώγοντας μικρές ποσότητες, οι κατεργασμένες τροφές περιέχουν πολλές κρυφές θερμίδες. Αν είναι τυχερός είναι τουλάχιστον παχύς, έχοντας πέντε με δέκα κιλά περισσότερα από τα κανονικά του.
Οι κοινωνικές επαφές του είναι οι «φίλοι» από το διαδίκτυο. Ο καλύτερος φίλος του είναι ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο. Βγαίνει το βράδυ για να κουφαθεί από τα μεγάφωνα και να πιει ένα σωρό αγνώστου ταυτότητας μπόμπες που διαφημίζει η τηλεόραση.
Μεγαλώνει τα παιδιά του με κονσέρβες παρασκευασμένες από κάποια πολυεθνική τροφίμων, η οποία ΠΑΝΤΟΤΕ είναι «ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ».
Όταν αρρωσταίνει συνήθως παίρνει κάθε είδους χημικά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής τα οποία συνήθως καταπιέζουν τα συμπτώματα, σπάνια θεραπεύουν και προκαλούν δεκάδες παρενέργειες.
Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ποια είναι η υγιεινότερη δίαιτα από τις δύο.
ΕΜΦΑΝΩΣ είναι η πρώτη. Είναι δυσκολότερη αλλά δεν αφήνει ποτέ τον άνθρωπο να πλήξει. Αν και δεν υπάρχει υψηλή τεχνολογία και χημικά φάρμακα και ο αριθμός των θανάτων είναι σχετικά μεγάλος κρατώντας χαμηλά τον μέσο όρο ζωής, οι άνθρωποι είναι υγιείς, σπάνια πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και πολλοί πεθαίνουν πάνω από τα 90.
Η δεύτερη δίαιτα είναι πολύ ευκολότερη, αλλά προκαλεί τεράστια ανία στον άνθρωπο. Η υψηλή τεχνολογία και τα φάρμακα κρατάνε τεχνητά στην ζωή τους ανθρώπους, αυξάνοντας ΤΕΧΝΗΤΑ τον μέσο όρο ζωής.
Ασθένειες οι οποίες πριν πενήντα χρόνια -την εποχή της πλήρους μετάβασης των Ελλήνων από την πρώτη στην δεύτερη δίαιτα- εθεωρούντο ΓΕΡΟΝΤΙΚΕΣ (όπως καρδιά, πίεση, χοληστερίνη, διαβήτης, προστάτης, εγκεφαλικά κλπ) είναι συνηθισμένες πλέον ακόμα και σε παιδιά του νηπιαγωγείου.
Τρίτος τρόπος δίαιτας:
Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι είμαστε εγκλωβισμένοι στην δεύτερη δίαιτα και πρακτικά είμαστε ανίκανοι να υιοθετήσουμε την πρώτη.
Μπορούμε όμως με λίγη κριτική σκέψη να «ανακατέψουμε» τις δύο δίαιτες και να φτιάξουμε τον «τρίτο τρόπο δίαιτας». Είναι καλύτερο από το να χρησιμοποιούμε την δεύτερη δίαιτα.
1) Αποφύγετε τα χιλιάδες είδη των υπεραγορών (συγνώμη σούπερ μάρκετ ήθελα να πω) όπως: προμαγειρεμένα φαγητά, κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες, κουλουράκια, κέικ, παγωτά, καραμέλες, δήθεν γιαούρτια, δήθεν τυριά, δήθεν ψωμιά, δήθεν χυμούς, ποτά και ότι άλλο μπορείτε να αγοράσετε μέσα σε χάρτινη, σιδερένια ή πλαστική κονσέρβα. Γενικά αποφύγετε όλα τα είδη ποτ σας διαφημίζει η τηλεόραση σαν υγιεινά και νόστιμα.
2) Αποφύγετε τα κατεργασμένα τρόφιμα που διαφημίζονται ότι έχουν λίγα λιπαρά και άρα είναι υγιεινά. Τρώτε γάλα, τυρί και κρέας με όλα τους τα λιπαρά ΑΠΛΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ. Έτσι θα τρώτε καί νόστιμα φαγητά καί θα παίρνετε τις ΛΙΠΟΔΥΑΛΥΤΕΣ βιταμίνες των ζωικών τροφών χωρίς να καταφεύγετε σε ΔΗΘΕΝ υγιεινά χημικά συμπληρώματα.
3) Αποφύγετε τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν παράγονται στην περιοχή σας ή τουλάχιστον στην Ελλάδα.
4) Αποφύγετε τα φρούτα που είναι εκτός εποχής. Είτε είναι πατημένα στα χημικά για να αντέξουν είτε προέρχονται από εντατικές χημικές καλλιέργειες των πολυεθνικών τροφίμων, όπου δουλεύουν σύγχρονοι σκλάβοι για ένα κομμάτι ψωμί.
5) Προσπαθήστε (όσο γίνεται) να επιστρέψετε στην παλιά ΕΛΛΗΝΙΚΗ διατροφή (μεσογειακή την λένε οι ξένοι). Είναι πιο δύσκολο να φτιάξεις ένα φαγητό φούρνου ή κατσαρόλας από το να παραγγείλεις προκάτ πίτσες, αλλά είναι εμφανώς υγιεινότερο.
Υπάρχουν λοιπόν τρεις δίαιτες.
Η πρώτη είναι η δίαιτα των τυχερών και εφαρμόζεται από ελάχιστους που ζουν σε κάπως απομονωμένα μέρη.
Η δεύτερη είναι η δίαιτα των ηλιθίων και εφαρμόζεται από τα εκατομμύρια των φυλακισμένων στις σύγχρονες πόλεις.
Η τρίτη είναι η δίαιτα των έξυπνων ανθρώπων και εφαρμόζεται από όσους προσαρμόζουν το κοινωνικό περιβάλλον στα μέτρα τους εκμεταλλευόμενοι τα καλά του και αποφεύγοντας τα κακά του.
Εσείς τελικά ποια δίαιτα έχετε επιλέξει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου