Η παρακολούθηση είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο δύναμης. Όσο πιο πολλά ξέρει το Σύστημα για τους πολίτες τόσο το καλύτερο για το Σύστημα.
Και δεν είναι μόνο τα στοιχεία που δίνετε εσείς μέσα από τα λεγόμενα κέντρα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για την «παιδική χαρά» των εταιρειών και των μυστικών υπηρεσιών, αφού εκεί οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν ολόκληρο το βιογραφικό τους, φωτογραφίες, το μέρος που μένουν , συνήθειες κλπ. Έτσι καθίστανται στόχοι διαφήμισης και παρακολούθησης εάν χρειαστεί για κάποιον λόγο σε κάποια μυστική υπηρεσία.
Αν νομίζετε ότι υπερβάλλω θα σας θυμίσω το πρόγραμμα Google Street View.
Εκεί μπορείτε να δείτε πολλούς δρόμους από κάθε γωνία σαν να βρισκόσασταν εκεί. Αυτό βέβαια συμβαίνει προς το παρόν μόνο στην Αμερική και σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη. Ο χάρτης «Street View» δημιουργήθηκε από έναν στόλο αυτοκίνητων που είχαν ειδικές κάμερες 360 μοιρών τοποθετημένες στην οροφή τους. Τα αυτοκίνητα πέρασαν σχεδόν από κάθε δρόμο στην Αμερική, ενώ οι κάμερες πήραν φωτογραφίες από το σύνολο της διαδρομής. Αργότερα, η Google χρησιμοποίησε μικρότερα οχήματα, ακόμη και χιονο-έλκηθρα (snowmobiles στα νέο-ελληνικά) για να φωτογραφίσει πεζόδρομους και στενά δρομάκια.
Τίποτε σημαντικό θα πείτε. Όμως η Google φωτογράφισε ανθρώπους γυμνούς, ξαπλωμένους, σε διάφορες στάσεις και δραστηριότητες και οι εικόνες βρίσκονται αποθηκευμένες για όποιον ξέρει πού να ψάξει. Τίποτε σπουδαίο; Δεν νομίζω να θέλετε να αποκτήσει κάποιος την φωτογραφία σας ενώ βγαίνετε από ένα μπαρ αγκαλιά με μια κοπέλα της νύχτας. Όσο και αν αυτή η δράση σας είναι ηθικά ανεπίτρεπτη, εφόσον είσαστε παντρεμένοι, αποτελεί προσωπικά δεδομένα που μπορούν να ενεργοποιηθούν προς χάριν οποιουδήποτε σκοπού.
Και αν αυτό δεν το θεωρείτε και τόσο σπουδαίο, ορίστε και το κερασάκι στην τούρτα:
Χρόνια μετά την δημόσια χρήση του «Street View», αποκαλύφθηκε ότι τα ίδια αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την λήψη των φωτογραφιών είχαν υποκλέψει και πληροφορίες από μη ασφαλή Wi-Fi, από επιχειρήσεις και σπίτια ανθρώπων. Πως δικαιολογήθηκε η Google;
Πρώτον ότι αυτό έγινε αθέλητα. Τώρα πως γίνεται να υποκλέψεις ηλεκτρονικά στοιχεία «κατά λάθος» ενώ κάνεις απλή φωτογράφιση είναι άλλη ιστορία.
Δεύτερον, η Google δεν σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν. Άρα η αθώα εταιρεία κράτησε τα στοιχεία και δεν τα διέγραψε.
Αλλά εσείς πιστεύετε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ότι μάζεψε;
Εγώ προσωπικά δεν την πιστεύω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου