Μία από τις επιδιώξεις της παγκοσμιοποίησης είναι και η μετατροπή των ανθρώπων σε «μορφωμένους ανειδίκευτους».
Η μεγάλη μάζα των ανθρώπων θα πρέπει να μπορεί να κάνει κάποια δουλειά, αλλά να είναι ανίκανη να κάνει οτιδήποτε άλλο.
Έτσι δεν είναι απίθανο να δείτε έναν μηχανολόγο που σχεδιάζει μηχανές να μην μπορεί να αλλάξει μία βρύση.
Το φαινόμενο αυτό μπορείτε να το δείτε παντού γύρω σας. Πχ το συνεργείο μηχανολογικών επισκευών στο οποίο δούλεψα. Οι τεχνίτες αναλάμβαναν και επισκεύαζαν αντλίες νερού, πετρελαίου και λαδιού, ηλεκτρομηχανισμούς, συστήματα λαδιού υψηλής πίεσης, κλπ. Τα μηχανήματα κόστιζαν πολλές φορές εκατομμύρια (σε δραχμές τότε). Ή επισκευή περιελάμβανε αντικατάσταση μεγάλων και μικρών γραναζιών, τσιμουχών και ο-ρινγκ, επισκευές αξόνων και ότι άλλο θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος. Όμως μερικοί από αυτούς φώναζαν στο σπίτι τον «μάστορα» για να τους αλλάξει το ρουλεμάν στο πλυντήριο, μια δουλειά που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε ανειδίκευτος, αν του δώσεις κάποια βασικά εργαλεία και μερικές οδηγίες.
Μπορούσαν να επισκευάσουν «τα πάντα» στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής αλλά δεν «ήξεραν» να επισκευάσουν το πλυντήριό τους γιατί κανένας δεν τους είχε δείξει τον τρόπο.
Το βασικό πρόβλημα αυτής της κατάστασης είναι η έλλειψη φαντασίας, το να «βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει». Μια σειρά από εικόνες που δείχνουν το πώς μπορεί κάποιος (συνήθως καλλιτέχνης) να «δει» με την φαντασία του αλλιώς κάποια πράγματα είναι οι παρακάτω. Πάρτε ένα ερέθισμα και αρχίστε να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας για να αναπτύσσετε δεξιότητες. Αυτές μόνο θα έχετε μαζί σας, όταν αργά ή γρήγορα το οικονομικό σύστημα θα αρχίσει να καταρρέει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου