Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

26 Νοεμβρίου 2009

Αυτο-βελτίωση και "κρυφές παγίδες"

Στην προσπάθεια για αυτοβελτίωση υπάρχει μία παγίδα-λάθος στην οποία πέφτει όλος ο κόσμος.
Η σωστή δράση είναι κάτι πολύ δύσκολο. Είτε θα υπερβάλλεις και θα γίνεις «γάιδαρος» είτε αντίθετα θα σε «καβαλήσουν».
Το πρώτο «κόλπο» που θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι πολύ απλό, πολύ δύσκολο στην εφαρμογή και κανείς ποτέ δεν αναφέρεται σε αυτό αφού πρακτικά είναι άγνωστο:
Απλά πρέπει να προσπαθείς να μην καταδικάζεις ή να μην δικαιολογείς τις δράσεις σου. Όταν καταδικάζεις ή όταν δικαιολογείς αποδέχεσαι την μηχανική απόφαση «αυτό είναι σωστό» ή «αυτό είναι λάθος» με αποτέλεσμα ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΕΥΝΆΣ τους λόγους που έκανες το σωστό ή το λάθος. Τότε αν δεν ξέρεις την αιτία της λάθος δράσης δεν μπορείς να διορθώσεις την λάθος δράση. Αν δεν ξέρεις την αιτία της σωστής δράσης δεν μπορείς να επαναλάβεις την σωστή δράση.
Αν κάνεις κάτι μία φορά και βγει σωστό, δεν σημαίνει ότι αν το ξανακάνεις θα ξαναβγεί σωστό. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα είναι κοινή εμπειρία για όλους.
Η κάθε δράση πρέπει να γίνεται με τελείως εξειδικευμένο τρόπο. Κάθε περιβάλλον και κάθε περίσταση, όσο και αν μοιάζουν μεταξύ τους, έχουν λεπτές διαφορές που καθιστούν την επανάληψη μιας δράσης δυνητικά λάθος.
Έτσι χρειάζεται:
1) Παρατήρηση της σκέψης που κάνουμε. Η σκέψη είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος ή κινήτρου που έχουμε και των εξωτερικών ερεθισμάτων που υπάρχουν.
2) Παρατήρηση του συναισθήματος που δημιουργείται. Το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα της σκέψης που κάνουμε.
3) Παρατήρηση του τρόπου δράσης μας. Το πώς θα κάνουμε κάτι αποκαλύπτει κρυφές αιτίες της συμπεριφοράς μας όπως πχ φόβους ή ανασφάλειες.
4) Παρατήρηση των αποτελεσμάτων της δράσης μας χωρίς ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ να βγάζετε το βιαστικό πόρισμα «καλό ή κακό». Παρατηρείτε τι πήγε «στραβά» για να το διορθώσετε. Παρατηρείτε τι πήγε «ίσια» για να το επαναλάβετε την σωστή στιγμή και στην σωστή κατάσταση.
Όλο αυτό αν και μπορεί να σας φαίνεται απλό ή γνωστό δεν είναι καθόλου εύκολο να το εφαρμόσετε.
Και επιπλέον δεν είναι καθόλου εύκολο να το εξηγήσω με λίγα λόγια. Απλά δίνω μια γενική ιδέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου