Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

7 Μαΐου 2009

Ελληνική και παγκόσμια τεχνολογία

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να διαβάζουμε ότι το τάδε πράγμα ανακαλύφθηκε το 1600, το δείνα το 1800 κλπ. Παρά τον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων ότι οι αρχαίοι λαοί Έλληνες και μη γνώριζαν πολύ περισσότερα από όσα διδασκόμαστε στο σχολείο ότι γνώριζαν, εμείς συνεχίζουμε να διδάσκουμε τα παιδιά ότι τα πάντα εφευρέθηκαν στην Ευρώπη από τον Μεσαίωνα και μετά.
Ο αστρολάβος των Αντικυθήρων, οι σκελετοί με εμφανή σημάδια επουλωμένων επεμβάσεων, οι αρχαίες μπαταρίες κλπ δεν μπορούν να μας κάνουν να αλλάξουμε γνώμη. Στον μεγάλο κατάλογο αυτών των αποδείξεων ας προσθέσουμε και μερικά ακόμη στοιχεία. Τα μουσεία όλου του κόσμου είναι γεμάτα από φακούς που θεωρούνται λατρευτικά ή διακοσμητικά αντικείμενα. Κανείς δεν τολμάει να υποστηρίξει το αυτονόητο γιατί το κατεστημένο καραδοκεί.
Αρχαίοι φακοί λοιπόν από γυαλί ή κατεργασμένο φυσικό κρύσταλλο:
-Είναι πιθανόν ότι οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν τηλεσκόπια αιώνες πριν «ανακαλυφθεί» η συσκευή τον 16ο αιώνα μ.Χ. Στο νησί Γκότλαντ ανακαλύφθηκαν φακοί που φυσικά θεωρήθηκαν διακοσμητικά στοιχεία όπως δεκάδες άλλοι σε όλο τον κόσμο. Ο Όλαφ Σμίτ του γερμανικού Πανεπιστημίου Άαλεν εξέτασε του φακούς το 1997 στο μουσείο που ήταν φυλαγμένοι. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του οι φακοί είχαν πολύ καλή στίλβωση και οπτική ποιότητα. Η επιφάνεια μερικών έχει σχεδόν τέλειο ελλειπτικό σχήμα, πράγμα που δείχνει ότι πρέπει να κατασκευάστηκαν σε τόρνο. Η εξαιρετική ποιότητα των φακών δείχνει την πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκαν σε τηλεσκόπια. Υπάρχει και η πιθανότητα ότι οι φακοί κατασκευάστηκαν στο Βυζάντιο.

Μερικοί από τους φακούς εκτίθενται στο μουσείο της Στοκχόλμης.
-O περίφημος φακός Λέϊναρντ, από το όνομα εκείνου που τον ανακάλυψε στην Νινευί της Ασσυρίας, χρονολογείται γύρω στο 700 π.Χ
-Σε κάποια κείμενα αναφέρεται ότι ο Νέρωνας χρησιμοποιούσε ένα σμαραγδένιο ματογυάλι για να τον βοηθάει να παρατηρεί καλύτερα τους αγώνες στην αρένα.
-Φακούς φαίνεται ότι περιείχε και η συλλογή των αντικειμένων του Σλήμαν από την Τροία που «χάθηκε» μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
-Φακοί ανακαλύφθηκαν στις Αρχάνες της Κρήτης, στην αρχαία Αίγυπτο, στην Καρχηδόνα, στην Λιβύη στο Ιράκ, στο Μεξικό, στον Ισημερινό και στην κεντρική Αυστραλία.
-Στο Μεξικό, βρέθηκαν μικροί κοίλοι καθρέφτες που αποδίδονται στην εποχή των Ολμέκων που θεωρούνται οι αρχαιότεροι κάτοικοι του Μεξικού.
-Οι τέλεια σκαλισμένοι αρχαίοι σφραγιδόλιθοι με τις μικροσκοπικές μορφές δείχνουν την ύπαρξη μεγεθυντικών φακών για την κατασκευή τους και φυσικά την δυνατότητα για κατασκευή τέτοιων φακών.
-Οι πολύπλοκες και λεπτομερείς αστρονομικές παρατηρήσεις αρχαίων λαών, προϋποθέτουν κάποια είδη τηλεσκοπίων με φακούς.
Αν όλα αυτά δεν σας έπεισαν ότι οι φακοί δεν είναι εφεύρεση της εποχής μας, μπορείτε να διαβάσετε τις Νεφέλες του Αριστοφάνη που γράφτηκαν γύρω στο 423 π.Χ. Εκεί ο Στρεψιάδης σχεδιάζει να αγοράσει έναν φακό, που χρησιμοποιείται για να ανάβουν φωτιά, από τον φαρμακοπώλη και με το φως του ήλιου να λιώσει την καταδικαστική απόφαση που θα γραφτεί στην πινακίδα με το κερί.
-Βρήκα σοφό τρόπο να αφανίσω την δίκη μου και εσύ ο ίδιος θα το παραδεχτείς.
-Ποιόν;
-Έχεις δει την ωραία και διάφανη πέτρα, που έχουν οι φαρμακοπώλες, με την οποίαν ανάβουν φωτιά.
-Την ύαλον εννοείς;
-Μάλιστα.
-Λέγε λοιπόν.
-Θα την πάρω και όταν ο γραμματέας θα γράψει την απόφαση, θα σταθώ στον ήλιο και θα λιώσω τα γράμματα.
Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι τον πέμπτο αιώνα προ Χριστού, στην Αθήνα πουλούσαν φακούς (είτε από ορεία κρύσταλλο είτε από γυαλί) που χρησίμευε για να ανάβουν φωτιά! Φυσικά αποκλείεται να μην την χρησιμοποιούσαν και για όλες τις άλλες γνωστές χρήσεις ενός φακού: για να παρατηρήσουν μικρά ή και μακρινά αντικειμένα.
Να ένας σοβαρός λόγος που δεν χρειάζεται να μαθαίνουμε αρχαία ελληνικά, αλλά ούτε και να διαβάζουμε γενικά. Υπάρχει κίνδυνος να διαβάσουμε τέτοια «αιρετικά» κομμάτια τα οποία αν και γνωστά αποσιωπούνται από το κατεστημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου