Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

10 Δεκεμβρίου 2008

Τεχνολογία-απληστία: θανάσιμος συνδυασμός

Όταν η τεχνολογία ανακατεύεται με το κέρδος και την απληστία τα πράγματα δενείναι καθόλου καλά:
Από το ingr
Το ανδρικό φύλο -στον άνθρωπο και πολλά ακόμα ζώα- βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης με χημικά που μιμούνται ορμόνες και επιδρούν στο αναπαραγωγικό σύστημα, προειδοποιούν οι συντάκτες μεγάλης έκθεσης που βασίστηκε σε 250 επιμέρους μελέτες.
Την έκθεση συνέταξε η οργάνωση CHEMTrust, η οποία ιδρύθηκε το 2007, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, με αποστολή να προστατεύσει τους ανθρώπους και τα άλλα είδη από τα επικίνδυνα χημικά. Προειδοποιεί τώρα ότι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ζιζανιοκτόνα, πλαστικά και άλλα προϊόντα προκαλούν εκθήλυνση στα αρσενικά όλων των σπονδυλωτών ζώων, από τα ψάρια, τα αμφίβια και τα ερπετά μέχρι τα πτηνά και τα θηλαστικά.
Όπως αναφέρει άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent, οι επιπτώσεις των ουσιών αυτών στο αναπαραγωγικό σύστημα είναι εκτεταμένες: μειωμένη παραγωγή σπέρματος, μικρότεροι φαλλοί και όρχεις, ερμαφροδιτισμός και άλλα διαφυλετικά χαρακτηριστικά.
Τέτοιες ουσίες που ενοχοποιούνται για εκθήλυνση είναι οι φθαλικοί εστέρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως σε εύκαμπτα πλαστικά προϊόντα και πλέον έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ για χρήση σε βρεφικά είδη. Παρόμοια δράση έχουν πολλά ζιζανιοκτόνα και επιβραδυντικά καύσης, καθώς και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), μια κατηγορία απαγορευμένων ουσιών που ανιχνεύονται ακόμα και σήμερα στο περιβάλλον.
Η έκθεση, με τίτλο Επιπτώσεις των χημικών ρύπων στην αναπαραγωγική υγεία των αρσενικών σπονδυλωτών ζώων - Οι άνδρες υπό απειλή, επικαλείται μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Ν.Υόρκη, η οποία έδειχνε ότι τα αγόρια γυναικών οι οποίες είχαν εκτεθεί σε φθαλικούς εστέρες κατά την εγκυμοσύνη έχουν συνήθως μικρότερα γεννητικά όργανα.
Αλλη έρευνα, του Πανεπιστημίου «Έρασμος» στο Ρότερνταμ, έδειχνε ότι τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PBCs), προτιμούσαν να παίζουν με «κούκλες και κουζινικά», αντί με τα συνηθισμένα «αγορίστικα παιγνίδια».
Σε περιοχές με σοβαρή χημική μόλυνση, σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρωσία και η Ιταλία, οι γεννήσεις κοριτσιών είναι διπλάσιες σε σχέση με των αγοριών.
Έρευνες σε 20 χώρες δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο ανθρώπινο σπέρμα έχει μειωθεί δραματικά, από τα 150 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο πριν από 50 χρόνια στα μόλις 60 εκατομμύρια σήμερα.
Η απειλή αφορά όχι μόνο την ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικολογική ισορροπία, καθώς οι υποδοχείς των αναπαραγωγικών ορμονών είναι σχεδόν ίδιοι σε όλα τα είδη των σπονδυλωτών. Φαινόμενα εκθήλυνσης έχουν παρατηρηθεί κυρίως σε ψάρια και αμφίβια, αλλά και σε πολλά θηλαστικά, ακόμα σε ερμαφρόδιτες πολικές αρκούδες.
«Τα ανθρωπογενή χημικά ξεκάθαρα βλάπτουν το βασικό αρσενικό εξοπλισμό» δήλωσε ο διευθυντής της CHEMTrust Γκουίν Λάιονς. «Αν δεν υπάρχουν αρκετά αρσενικά για να συνεισφέρουν στην επόμενη γενιά, υπάρχει πραγματική απειλή για τους πληθυσμούς των ζώων μακροπρόθεσμα».
«Οι ρυθμιστικές Αρχές της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία λαμβάνει υπόψη της αυτή την πολύ πραγματική συνέπεια του 'κοκτέιλ' [επιβλαβών χημικών], αλλιώς η αναπαραγωγή θα τεθεί σε κίνδυνο» προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου